„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.2 °C
apmācies

Notvert aizejošo ainavu

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā (DNMM) turpinās izstāžu sērija, kurā savus darbus skatītāju uzmanībai piedāvā latviešu klasiskās glezniecības skolas pārstāvji. Līdz 30. decembrim muzeja apmeklētāji var apskatīt Jelgavas mākslinieka Ulda Zutera ainavas. Mākslinieks un viņa kolēģi atbrauca uz izstādes atklāšanu Daugavpilī, lai tuvāk iepazītu pilsētu un pastāstītu par gleznotāja radošo darbību.

Uldis Zuters savos darbos eļļas tehnikā iemūžina dabas un pilsētu ainavas. Atrast sižetus viņam palīdz darbs, t.i. – ceļš uz to. Jau vairāk nekā divdesmit gadus U. Zuters gleznošanu apvieno ar dizainera darbu Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā. Viņš stāsta, ka ik dienu kājām mēro vairāk nekā četrus kilometrus. Un māksliniekam, pirmām kārtām, šis ceļš uz muzeju ir vietu, skatu, panorāmu meklēšana jaunām ainavām. „Viss, ko jūs redzat manās gleznās, pastāv īstenībā,” stāsta Uldis, „ikviens koks, šķūnīši, kāpas – tie visi ir konkrēti objekti.” Arī nosaukums – „Reiz BIJA” -- izstādei DNMM nav izvēlēts nejauši.

Kolēģi un draugi sauc U. Zuteru arī par „plenēra cilvēku”. Šo radošo simpoziju laikā top daudzas viņa ainavas, turklāt plenēri un braucieni ļauj plašāk aptvert Latvijas darbu, ieraudzīt un iemūžināt visdažādākos valsts nostūrīšus. Daugavpils māksliniece Valda Mežbārde atzīmēja, ka U. Zutera gleznās var ieraudzīt „aizejošo ainavu”. „Pienāks brīdis, kad tikai šādās gleznās varēs redzēt īsto Latviju, tādu, kādu mēs to mīlam,” viņa uzskata.

 

Visu rakstu lasiet 1. novembra numurā.