„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

KNAB liedz Preiļu novada domes vadībai pildīt amata pienākumus

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piemērojis noteiktās nodarbošanās aizliegumu Preiļu novada domes priekšsēdētājai Marutai Plivdai („Latgales partija”), viņas vietniekam Jurim Želvim („Latgales partija”) un trim domes darbiniekiem-- Būvvaldes vadītājam Andrejam Aninam, būvinspektoram Artūram Poplavskim un Tehniskās daļas vadītājam Jānim Skutelim. Tas tapa zināms 8. novembrī sasauktajā Preiļu novada domes ārkārtas sēdē, kurā deputāti vienojās paplašināt izpilddirektora Alda Džeriņa pilnvaras.

Ārkārtas domes sēdi sasauca un vadīja deputāts Juris Erts. Viņš pastāstīja “Latgales Laikam”, ka viņam 7. novembrī neoficiālā sarunā tapa zināms KNAB lēmums attiecībā uz M. Plivdu un J. Želvi, tāpēc viņš rosinājis sasaukt ārkārtas domes sēdi, lai deputāti noteiktu, kam uzņemties domes vadību, lai pašvaldība turpinātu funkcionēt. KNAB oficiālā vēstule par Preiļu novada domes amatpersonām piemēroto drošības līdzekli tika izsūtīta piektdien, bet pāris minūtes pirms ārkārtas domes sēdes J. Erts saņēmis arī kopiju elektroniski, tāpēc par KNAB lēmumu informēti pārējie deputāti.

“Vai darbs bez Būvvaldes vadītāja, būvinspektora, Tehniskās daļas vadītāja maz ir iespējams?” vērtējot, ka pašvaldības darbs tiek paralizēts, sēdē jautāja deputāts Juris Vucāns („Latvijas Reģionu apvienība”). Savukārt deputāts Ārijs Vucāns („Latvijas Reģionu apvienība”) komentēt radušos situāciju aicināja arī klātesošo Juri Želvi. Atsaucoties uz aizliegumu izpaust ar KNAB pārrunāto, viņš sīkākus paskaidrojumus nesniedza. M. Plivda domes sēdē nepiedalījās, arī telefoniski ar viņu nav izdevies sazināties. J. Erts zināja stāstīt, ka viņai, tāpat kā citiem aizdomās turētajiem, mobilie telefoni konfiscēti.

Pēc sešu deputātu (Jura Vucāna, Aigara Zīmeļa, Māras Pudinkas, Ivetas Stares, Māra Leikuča un Ārija Vucāna) lūgtā pārtraukuma, lai iepazītos ar vēstuli, deputāti tomēr vienojās par pilnvaru uzticēšanu izpilddirektoram Aldim Džeriņam. Šie deputāti domes sēdē izteica sašutumu par M. Plivdas komentāru Latvijas Radio, ka notikušais esot “opozīcijas politiskā izrēķināšanās, lai tiktu pie varas”, vērtējot to kā neslavas celšanu ne vien viņiem, bet Preiļiem kopumā. “Mēs lemsim par vēl vienas ārkārtas domes sēdes sasaukšanu, kurā virzīsim divus lēmumprojektus - par domes priekšsēdētājas un vietnieka atstrādināšanu no amata,” sola A. Zīmelis, “lai tas notiktu, “par” jānobalso astoņiem deputātiem un es šeit gribētu redzēt tā saucamās pozīcijas pilsonisko attieksmi un atbildību par to, kas ir noticis.”  

Jau informējām, ka 5. novembrī KNAB veica neatliekamās kriminālprocesuālās darbības Preiļu novada domē, tai skaitā sankcionētas kratīšanas saistībā ar aizdomām par dienesta viltojumu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. KNAB informēja, ka laika periodā no 2019. gada 6. līdz 7. augustam četras Preiļu novada domes amatpersonas ar vēl divu Preiļu novada domes amatpersonu atbalstu, iespējams, viltojušas aktu par atjaunotās Preiļu novada domes ēkas pieņemšanu ekspluatācijā. Preiļu novada domes amatpersonas minēto aktu 2019. gada 7. augustā uzrādījušas Būvniecības valsts kontroles biroja būvinspektorei, kas veica būves ārpuskārtas pārbaudi.