„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.3 °C
apmācies

Dagdā apskatāma unikāla krāsainās keramikas izstāde „TĀVU ZEME”

Dagdas novada Kultūras centra izstāžu zālē (Alejas iela 29, Dagda) līdz šī gada 6. decembrim apskatāma unikāla krāsainās keramikas izstāde „TĀVU ZEME”.

Izstādi veido divu podnieku darbi. Ilmārs Vecelis ir ilggadējais melnās keramikas meistars no Aulejas un viens no „Pūdnīku skūlas” dalībniekiem un dibinātājiem, kurš savus darbus ikdienā darina uz podnieka virpas. Savukārt Evija Maļkeviča - Grundele ir podniece, kas darbojas Dagdas novadā un melnās keramikas traukus ikdienā darina bezripas tehnikā, lipinot tos ar rokām.

Šoreiz, aizvadot krāsaino rudeni un sagaidot valsts svētku mēnesi, abi podnieki pievērsušies dzimtās Tēvu zemes toņiem un izveidojuši savdabīgu krāsainās keramikas kolekciju. Darbu tapšanā izmantotas dažādu vietējo mālu glazūras un to kombinācijas, kas papildinātas ar zilganiem toņiem un ataino zilo ezeru zemes krāšņumu un skaistumu.

Kā atzīt izstādes darbu autori: „Reizēm pat neaizdomājamies, ka māls ir unikāls nogulumiezis, kas veidojies simtiem miljonu gadu laikā, līdz iegūst podnieka darbam nepieciešamās īpašības. Kad pie vietējā māla ķeras podnieks, nekad nevar paredzēt, tikai nojaust darba iespējamo rezultātu. Māls, izejot cauri 12 stundu apdedzināšanas procesam malkas krāsnī, vienmēr iegūs unikālas un neatkārtojamas nokrāsas, kas veidojušās gan no māla apdegšanas temperatūras īpatnībām, liesmas pieskārienu atstātajām pēdām, gan arī no attiecīgo mālu sastāviem”.

Katrs šajā izstādē ieraudzīs citas nianses, kas rotaļājas gaismas un brūni - pelēkzilo toņu saspēlē. Ikviens trauks izstādē ir unikāls, jo šo mālu un uguns saspēles rezultāts ir neatkārtojams.

Ieeja izstādē – bezmaksas!