„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Cik sver zināšanas

Mācību gads jau rit pilnā sparā, un vecāki aizvien biežāk pievērš uzmanību skolas somas svaram. Jo īpaši tas satrauc pirmklasnieku vecākus. „Latgales Laiks” centās noskaidrot, cik smaga drīkst būs skolas soma un kā atrisināt tās liekā svara problēmu.

Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija ir apstiprinājusi bērnu vecumam atbilstošu mugursomas svaru. Ministrijas mājas lapas skolēniem paredzētās sadaļas sākumā publicēta informācija, cik smags drīkst būt viņu nesamais. Taču, neskatoties uz apstiprinātajām normām, mugursomas vēl joprojām noslogo bērnu muguru, tādējādi negatīvi ietekmējot viņu veselību.

Daugavpils bērnu veselības centra pediatre Svetlana Mihailova atzīmē, ka vecāki diezgan bieži ir neapmierināti un sūdzas, ka skolas somas ir pārlieku smagas. „Arī bez vecāku un bērnu sūdzībām mēs visi redzam, kā bērni, uzmetuši kūkumu, iet uz skolu,” saka pediatre. S. Mihailova stāsta, ka pašlaik bērniem bieži tiek diagnosticēta skolioze (mugurkaula izliekums sānu virzienā), kura vēlāk jākoriģē ar speciālām korsetēm utt. Ārste atzīmē, ka mugurkauls deformējas daudzu faktoru ietekmē. Izņemot mugursomas svaru, ir jāseko solu un krēslu augstumam gan skolā, gan mājās, bērna pozai, viņam sēžot pie galda, turklāt bērnam ir jāpiekopj veselīgs un aktīvs dzīvesveids.

Lai atrisinātu skolēnu mugursomu liekā svara problēmu, Daugavpils domes Izglītības pārvalde veic speciālu pētījumu „Skolas soma”. Izglītības pārvaldes (IP) veselības veicināšanas koordinators Ruslans Bespjatijs atzīmē, ka šo pētījumu ietvaros katra skola veic skolas somu iekšējo kontroli. Tādējādi gan skolas, gan IP pārbauda somu atbilstību higiēnas normām saskaņā ar Izglītības likumā noteiktajiem kritērijiem. IP summē un analizē informāciju, sniedz rekomendācijas, kādi preventīvi pasākumi veicami utt. „Ja kādā skolā tiek fiksēts pārāk liels smagu somu skaits, izglītības iestāde ziņo, ko tā ir izdarījusi vai taisās darīt, lai atrisinātu šo problēmu,” saka R. Bezpjatijs. Viņš uzskata -- galvenais ir tas, ka šādi pētījumi nav vienkārša ministrijas noteikto kritēriju izpildīšana, bet arī aktīva bērnu iesaistīšana – viņi tiek informēti, kādai ir jābūt mugursomai un kā tās svars ietekmēs veselību nākotnē.

Visu rakstu lasiet 15. novembra numurā.