Mūs lasa Daugavpils, Ilūkstes, Preiļu, Krāslavas, Dagdas, Aglonas, Līvānu un citās pilsētās un novados
2019. gada 18. jūlijs
Ceturtdiena
Rozālija, Roze
+14.1 °C
apmācies

Lieldienu olas

Sastāvdaļas:

Klāt ir Lieldienu laiks, kad ikviena saimniece cenšas nokrāsot skaistas Lieldienu olas.
Visskaistākās olas var iegūt, tās krāsojot dabīgos materiālos, klāt piesienot arī kādu lapiņu vai puķīti.
Padomi
Pirms vārīšanas olas rūpīgi nomazgā sāls vai etiķa ūdenī, lai attaukotu čaumalas un tajās stingrāk turētos krāsa.
Lai olas neplīstu, patur tās vismaz stundu istabas temperatūrā, tad liek siltā ūdenī vai krāsvielu šķīdumā un vāra uz nelielas uguns.
Lai olu krāsa būtu spilgtāka un noturīgāka, ūdenim pievieno sāli un aptuveni 1 tējk. etiķa. Ar etiķi nepārspīlē – tas čaumalu padara trauslu. Pēc tam olas skalo aukstā ūdenī, iztin no lupatiņām, ļauj, lai nožūst (neslauka, lai nenobrucinātu krāsu) un spīdumam ietauko ar speķādiņu vai eļļu.

Krāsošana vienā tonī
Lai olas nokrāsotu vienā tonī, krāsojošas izejvielas (mizas, lapas, tējas berzumus, zariņus u. c.) iepriekš krietni savāra, izkāš un tad tajā vāra olas vai arī – olas uzvāra atsevišķi un tad liek karstajā šķīdumā krāsoties.

Kā iegūt krāsainas olas

* Sarkanas olas -- biešu, dzērveņu, aveņu sula, asinszāle.
* Sarkanbrūnas -- alkšņa mizas.
* Brūnas olas -- sīpolu mizas.
* Zaļas olas -- rudzu zelmenis vai pelašķi.
* Dzeltenas olas -- bērzu lapas vai kumelītes.
* Zilpelēkas olas – mellenes.

Rakstainas olas
* Interesanti rakstu iegūst, ja zemeņu lapiņas krustām šķērsām pārsien ar diegu un krāso sīpolu mizās, zem diega un lapiņām ola paliek gaiša. Olai klāt var pietīt arī dažādus citus zaļumus vai ēdamlietas — smalkos makaronus, putraimus, rīsus u.c.
* Ornamenti uz olas: ietin olu ar aizkaru audumā vai pielīmē uz olas izgrieztus ornamentus no leikoplasta. Ornamentus uz olas var iegūt, pirms vārīšanas to apzīmējot ar vaska sveci vai krītiņu. Vienādi nokrāsotas olas var dažādi izrotāt, ar asu naža galu vai adatu iekasot uz čaulas dažādus rakstus.
* Svītrainu olu iegūst, ja pirms vārīšanas dažās vietās stingri pārsien ar vairākās kārtās salocītu diegu vai dzijas dzīparu.