„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Nākamgad Daugavpilī pulcēsies 5000 Baltijas studentu

Daugavpils domē tikās pašvaldības vadība un Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētku „Gaudeamus” organizatori. 2014. gadā šis festivāls pirmo reizi notiks Daugavpilī. Festivāls notiks 2014. gadā no 27. līdz 29. jūnijam. Eksperti atzīmēja, ka nākamajā gadā Latvijā risināsies Eiropas un pasaules līmeņa kultūras notikumi – Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, tur notiks pasaules koru olimpiāde, arī Daugavpils šajā kontekstā ieņems godājamu vietu.

Plānots, ka Daugavpilī ieradīsies 5000 studentu no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Koru, vokālie, deju un muzikālie kolektīvi demonstrēs savas valsts daudzveidīgās dziedāšanas un dejošanas tradīcijas. Jāatzīmē, ka svētkos piedalīsies ne tikai pašreizējie studenti un izglītības iestāžu absolventi, bet arī seniori.

Sākotnēji tika apspriesta festivāla rīkošana pilsētas svētku laikā jūnija sākumā, bet no šīs idejas atteicās, jo „Gaudeamus” ir pašpietiekams un atsevišķs notikums, kuru pilsētas iedzīvotāji un viesi varēs jau iepriekš iekļaut savā kalendārā un to pilnībā izbaudīt.

Visi dalībnieki dosies svētku gājienā no Daugavpils Universitātes līdz Marka Rotko mākslas centram. Tā pagalmā notiks lielais atklāšanas koncerts. Savukārt noslēguma koncerts notiks Stropu estrādē. Visi pasākumi būs bezmaksas. Paredzēts, ka svētku goda viesi būs triju Baltijas valstu izglītības ministri. Pasākumu rādīs, t. sk. arī tiešraidē, dažādu valstu plašsaziņas līdzekļi. Kultūras akadēmijas rektors un svētku režisors Jānis Siliņš pastāstīja, ka festivāla laikā notiks daudz dažādu pasākumu, kas būs interesanti visu paaudžu skatītājiem. Piemēram, ir ieplānoti simfoniskās mūzikas koncerti, uzstāšanās bērnunamos un pansionātos, perfomances Rīgas ielā, brīvdabas kino un nakts diskotēkas. Koncerti varētu notikt Kultūras pils un Vienības nama zālē, Daugavpils teātrī, Vienības laukumā, kā arī tuvējo pagastu no novadu estrādēs, piemēram, Ilūkstē un Višķos. Organizatoriem vēl jāatrisina daudzi tehniski jautājumi, bet galvenais – gaidāmā notikuma finansiālā puse. Pagaidām nav zināms, kādu izdevumu daļu uzņemsies valsts un cik liels būs pašvaldības līdzfinansējums. Ir cerība arī uz sponsoriem. Pilsētas domei jāparūpējas, lai Stropu estrāde būtu gatava uzņemt daudzos viesus, kā arī par apsardzi, medicīnisko palīdzību utt.