„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.1 °C
apmācies

Trūcīgo mazāk, bet dzīve nebūt neuzlabojas

Labklājības ministrija optimistiski vēsta, ka valstī samazinās trūcīgo iedzīvotāju skaits, taču reālajā dzīvē, vismaz šajā pusē aina nav nemaz tik rožaina. Ministrija apgalvo, ka līdzīgi kā maijā, arī jūnijā reģistrēto trūcīgo iedzīvotāju skaits valstī samazinājies par vairāk nekā 5000 cilvēku, skaitliski samazinājums ir arī šeit, taču vairāki apstākļi liek secināt, ka tam iemesls nebūt nav iedzīvotāju dzīves līmeņa reāla uzlabošanās.

Daugavpilī, salīdzinot ar pagājušā gada šo laiku, ir samazinājies trūcīgo personu skaits – no 4238 uz 4155, taču ir vairāk ģimeņu ar šādu statusu. Pirms gada bija reģistrētas 1676 šādas ģimenes, šobrīd – 1706. Sociālo lietu pārvaldes vadītāja skaidro, ka vairāk ir kļuvis trūcīgu ģimeņu, kurās ir tikai viens cilvēks. Taču kopumā sociālo situāciju raksturo tas, ka 2012. gada septiņos mēnešos pēc palīdzības pārvaldē vērsās 16 tūkstoši cilvēku, bet šogad šajā pašā laikā – par tūkstoti vairāk, stāsta Sociālo lietu pārvaldes vadītāja Svetlana Gavrilova.

Trūcīgo skaits samazinās, samazinoties kopējam iedzīvotāju skaitam, tāpat to ietekmē izbraukšana uz ārzemēm. Diemžēl ikdienā sociālie darbinieki redz, ka cilvēkiem dzīve ir pat grūtāka, nekā dažus gadus iepriekš.

Daugavpils novadā šobrīd trūcīgās ģimenes statuss ir 1242 ģimenēm un 3148 personām. Pagājušā gada beigās bija reģistrētas 1306 trūcīgas ģimenes ar 3533 personām. Novada pašvaldības Sociālā dienesta vadītāja Anna Jegorova stāsta, ka ir cilvēki, kuri, sociālo darbinieku motivēti, ir atraduši darbu, dažs izmanto arī mobilitātes pabalstu un strādā citu pašvaldību teritorijā, ir novada iedzīvotāji, kuri strādā Rīgā, tāpat joprojām daudzi izbrauc darbu meklēt ārvalstīs.

To, ka samazinās trūcīgo personu un ģimeņu skaits, apliecināja arī Ilūkstes novada pašvaldības Sociālā dienesta vadītāja Ingūna Svarāne. Bet situācija tur ir līdzīga un nevar teikt, ka samazinājums būtu saistīts ar dzīves līmeņa augšupeju. Viņa pieļauj, ka samazinājuma iemesls ir arī cilvēku izbraukšana no Ilūkstes novada uz ārzemēm vai citām vietām Latvijā, kā arī tas, ka vasaras laikā, iespējams, viena daļa nenāk uz sociālo dienestu.

 Visu rakstu lasiet avīzē.