„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.2 °C
apmācies

Pelēcīte Virgīnija pierādīs Latgales rikšotāju spējas

Zemnieku saimniecības „Guntiņi” saimnieki Marisela un Jevgeņijs Jeromenoki ir vieni no nedaudzajiem entuziastiem, kas vēlas saglabāt un attīstīt Latgales rikšotāju audzēšanas tradīcijas. Pagaidām šīs šķirnes zirgi tiek audzēti Kaunatas zemnieku saimniecībā „Rudo kumeļu pauguri”, no kurienes ķēvīte Virgīnija nesen pārcēlusies uz Jeromenoku saimniecību Krāslavas novadā. Ar mērķi popularizēt šo seno un netaisnīgi aizmirsto zirgu šķirni 16. maijā Robežniekos notiks Latgales rikšotāju sacīkstes, kurās debitēs arī Virgīnija.

Uz šo pasākumu aicināti arī valdības vīri, lai mudinātu viņus atbalstīt zirgu īpašnieku asociācijas „Latgales rikšotājs” izstrādāto ciltsdarba programmu „ Rikšotāju ciltsdarba un zirgu grupas „Latgales rikšotājs” izkopšanas programma 2014. – 2018. gadam”. Asociācijā aktīvi darbojas minētā Kaunatas saimniecība, Dagdas SIA „Brīvība”, Robežnieku zirgu audzētāji un citi entuziasti. Diemžēl lielākie Latvijas rikšotāju audzētāji uz šo entuziastu plāniem raugās šķībi un uzsver, ka jāaudzē tīršķirnes zirgi nevis krustojuma zirgi, kas nekad neuzrādīs tik labus rezultātus. Marisela atzīst, ka Latgales rikšotājs nav tik ātrs kā, piemēram, amerikānis, toties tam ir nosvērtais latgaļu raksturs un uz šādu zirgu vairāk varot paļauties. Turklāt, Latgales rikšotājs ir ne vien sacensībām paredzēts, bet arī darba zirgs, ar kuru var gan art zemi, gan arī iejūgt ratos.

Visu rakstu lasiet 15. maija numurā.