„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

Latgalē atgriežas aizmirstu mākslinieku vārdi

Latgales skaistums sajūsmina ne tikai mūsdienu māksliniekus, kas šeit dzīvo vai atbrauc uz mūsu novadu. Latgales daba un mākslinieki ir iedvesmojuši pazīstamus glezniecības meistarus arī gandrīz pirms gadsimta.

Krievu namā Daugavpilī notika piemiņas pasākums par godu māksliniekiem „peredvižņikiem”, reālisma pārstāvjiem Sergejam Vinogradovam un Nikolajam Bogdanovam-Beļskim, kuri daudzus gadus dzīvojuši Latvijā.

Daugavpils mākslinieks un entuziasts Leonīds Mudrakovskis ir paveicis īstu varoņdarbu – vasarā viņš kopā ar skolēniem, Krievu kultūras centra radošo konkursu dalībniekiem, veica ekspedīciju pa Latgali, lai atrastu divu meistaru uzturēšanās liecības, kuri gleznoja pagājušā gadsimta 20.—30. gados. Ekspedīcija bija veiksmīga, tās rezultātā tapa pētījums, kurš, kā teica autors, ir tikai pirmais solis, lai sāktu atcerēties Latvijā netaisnīgi aizmirsto mākslinieku vārdus.

Visu rakstu lasiet 6. novembra numurā.