„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.6 °C
neliels sniegs

Rīgas koris pārsteidz ar latgaliešu dziesmu skanējumu

Rīgas kora „Muklājs” mākslinieciskais vadītājs, daugavpilietis Jānis Kokins beidzot īstenojis savu seno ieceri un ieskaņojis latgaliešu dziesmu albumu „Ar Laimeņu runojūt”, kas jau drīzumā nonāks pie klausītājiem. Šo disku viņš uzskata par vienu no iespējām atgādināt par Latgali, kas dažkārt šķiet nedaudz piemirsta un apdalīta. Būdams īsts latgalietis, Jānis Kokins uzskatījis par goda lietu veikt šo milzu darbu vairāku gadu garumā, un tagad jūtas gandarīts par rezultātu, ko var parādīt saviem vecākiem, draugiem un bijušajiem skolotājiem. 8. novembrī Daugavpils Vienības namā bija iespēja dzirdēt daudzas diskā ierakstītās un citas latgaliešu dziesmas no „Muklāja” repertuāra. Jāatzīst, ka šis bija kora „Muklājs” pirmais koncerts Jāņa dzimtajā pilsētā.

Jānis Kokins stāsta, ka, arī dzīvojot Rīgā, viņš cenšas neaizmirst savas latgaliskās saknes. Viesojoties pie tuviniekiem Daugavpilī, allaž runājot tikai latgaļu mēlē, lai turpinātu kopt savu dzimto valodu. Jānim patiess prieks, ka korī „Muklājs” viņš nav vienīgais latgalietis. „Interesanti, ka cilvēki, kas nav latgalieši, ar lielu entuziasmu un sapratni uztver latgaliešu valodu un kultūru, viņus tas aizrauj,” vaicāts par rīdzinieku vēlmi dziedāt latgaliski, atzīst kora vadītājs. Tā kā latgaliešu valoda katrā Latgales vietā skan citādi, sava kora repertuāram Jānis izvēlējies tieši Daugavpilij raksturīgo izloksni. Par dažiem vārdiem gan ar koristiem gadoties diskusijas.

Visu rakstu lasiet 13. novembra numurā.