„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+8.8 °C
apmācies

Daugavpils teātris ir sagaidījis savu grāmatu

Daugavpils teātrī 13. novembrī bija dubulti svētki – pasakaini krāšņās operetes „Mistera X noslēpums” pirmizrāde un ilgi gaidītās teātrim veltītās grāmatas atvēršana. Monogrāfiju „Daugavpils teātris” sarakstījusi mākslas zinātniece un teātra kritiķe Silvija Geikina. Līdz šim Daugavpils teātris bija vienīgais Latvijā, par kuru nebija izdots plašāks pētījums.

Senākais teātris Latvijas teritorijā ar gandrīz 160 gadu vēsturi šobrīd veiksmīgi radoši attīstās, tomēr ne vienmēr tam ir bijuši labi laiki. Teātris Daugavpilī ir piedzīvojis gan smagas krīzes, gan slēgšanu un atjaunošanu, spožas mākslinieciskas veiksmes un gandrīz pilnīgu pazušanu no ievērības. Par to visu vēsta S.Geikinas pamatīgais pētījums, kuram materiāli vākti gan muzejos, gan arhīvos, gan pašā teātrī.

Domājams, daudzi iepriekš nezināja, ka Daugavpils ir S.Geikinas dzimtā pilsēta, kas arī bijis viens no pamudinājumiem ķerties pie apjomīgā darba.

Visu rakstu lasiet 20. novembra numurā.