„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
apmācies

Džemma Skulme zina, ka Marks Rotko ir latvisks

Džemma Skulme 27. novembrī Marka Rotko mākslas centrā atklāja savu personālizstādi „Viela un forma. Patoss un rezignācija”. Māksliniece, kura šogad nosvinēja 90 gadu jubileju, ar skatītājiem sarunājās jaunietes dzīvespriekā.

Māksliniece ļoti labi pazīst Daugavpili. Viņa šeit ir dziedājusi vēsturiskajos Latgales dziesmu svētkos 1940. gada jūnijā. Džemmai Skulmei toreiz bija 15 gadu, un viņa joprojām atceras, ko kori dziedāja, kādus vārdus amatpersonas sacīja.

Dž.Skulme bez vilcināšanās piekritusi izstādīties Daugavpilī. „Tas ir ļoti liels gods būt Marka Rotko centrā Daugavpilī, jo Rotko ir manā prātā kopš 1956. gada. Tie bija mani paši pirmie soļi Eiropā. Toreiz izdevās būt ekskursijā Eiropā. Tas bija Hruščova laika atkušņa gads. Mēs uzzinājām par modernās mākslas attīstību, augām kopā ar to, kas patiesībā bija aizliegts padomju zemē. Ideja par Latvijas brīvību tobrīd šķita vēl nereāla, taču cilvēki varēja brīvi gleznot, brīvi paust savus ieskatus kaut vai gleznās, dzejā, teātrī. Man ir pašas izdomāts mīts par Rotko - viņš ir latvisks. Viņa krāsu kombinācijas nāk no latviešu tautastērpa, no Latgales tautastērpa arī. Viņš ir redzējis tās svītras šatiera segās," stāsta māksliniece.

Visu rakstu lasiet 4. decembra numurā.