„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
apmācies

Jurijs Djakonovs – noguris Hamlets

Režisors un aktieris Jurijs Djakonovs, traukus mazgājot, nejauši nodomāja, ka tūlīt būs 30 gadi, bet vēl nav nospēlējis Hamletu, un pēc dažām dienām viņu aicināja uz provēm Daugavpils teātrī. Pasaules klasikas darbu iestudējusi poļu režisore Lucina Sosnovska, pirmizrāde būs piektdien, 13.maijā.

Vaicāts, kāds ir Šekspīra „Hamlets” Daugavpils iestudējumā, Jurijs nedomājot atbild - noguris. „Un tas pat nav joks, tāds ir mūsu Hamlets. Ja es stāstīšu pārāk daudz, pārsteigums izrādē būs mazāks,” viņš saka. „Vai izrāde ir klasiska tad, ja ir kostīmi un mūzika no tiem laikiem? Šekspīrs jau savā laikā nedomāja, ka rada klasisku teātri. Viņš veidoja ļoti modernu, aktuālu savam laikam. Mēs mēģinām turēties pie tā paša – būt aktuāliem šodien. Bet tas jau nenozīmē vienkārši uzvilkt Hamletam džinsus. Izmantojam iepriekšējo pieredzi un mēģinām saprast, ko tas nozīmē tagad.”

Aktierim ir liela pieredze spēlēt lomas Rīgas teātros latviešu valodā. Viņš secinājis, ka sabiedrība kļūstot arvien atvērtāka un pieņemot arī šarmantu akcentu uz skatuves: „Kad atbraucu no Jelgavas uz Rīgu mācīties, Kultūras koledžā mana pirmā loma bija patēvs izrādē „Princis un ubaga zēns”. Savu lomu latviski iemācījos tīri fonētiski un vien aptuveni sapratu, ko es saku. Tomēr publika bija ļoti pretimnākoša, kas deva daudz enerģijas".

Visu rakstu lasiet 13. maija numurā.

Daugavpils teātra reklāmas foto.