„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
daļēji mākoņains

Koka dievnamu labāk atstāt savā vietā

Pašvaldība gatavojas pievērsties Mežciema teritorijas attīstībai, kur atrodas unikālais 1897. gadā uzceltais Aleksandra Ņevska koka dievnams.

To preses konferencē Daugavpils domē paziņoja priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis sakarā ar jautājumu par dievnama iespējamo pārvietošanu uz citu Daugavpils mikrorajonu, lai to saglabātu.

Atgādinām, ka 2013. gada novembrī dievnama pārvietošanas tēma aktualizējās J. Lāčplēša tikšanās laikā ar Daugavpils un Rēzeknes bīskapu Aleksandru. Viņi aizbrauca uz Mežciemu, lai apskatītu būvi, kas ir arhitektūras piemineklis. Toreiz noskaidrojās, ka baznīca ir avārijas stāvoklī, līdzekļus tās remontam valsts nepiešķir, un, ja nekas netiks darīts, dievnams sabruks. Pastāvīgas draudzes šeit nekad nav bijis, dievnamam bija garnizona baznīcas funkcijas, visapkārt atrodas daudz karavīru kapu. Vairākkārt tika mēģināts dievnamu  izremontēt, taču nozīmīgi rekonstrukcijas darbi netika veikti līdzekļu trūkuma dēļ. Sakrālās būves pārvietošana varētu to glābt, toreiz nolēma abas puses. Tas kļūtu pieejamāks gan ticīgajiem, gan tūristiem, kuri izlasa par dievnamu informāciju, bet ne vienmēr spēj to atrast. Taču pastāv bažas, ka pārvešanas laikā dievnams var ciest. Dievnama apskates veikšanai tika gaidīti ierodamies Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas eksperti.

Visu rakstu laiet 26. augusta numurā.