„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
apmācies

Naujenē izdevies izveidot labu orķestri

Koncerts „Diriģentu parāde” 27. oktobrī būs veltījums Naujenes pūtēju orķestrim 10 gadu jubilejā un tā mākslinieciskajam vadītājam diriģentam Jānim Grinbertam viņa 75. dzimšanas dienā. Diriģents „Latgales Laikam” atzīst, ka viņam vienmēr esot veicies ar talantīgiem audzēkņiem un kolēģiem, ar sarežģītiem un tanī pašā laikā interesantiem skaņdarbiem, turklāt viņa orķestri dziesmu svētkos ir izcīnījuši pirmās un otrās godalgas.

„Esmu nošu birokrāts, man nepatīk aranžēt to, ko ir radījis cits komponists. Tā kā visu mūžu strādāju ar bērnu un jauniešu orķestriem, tad cenšos būt ne tikai skolotājs, kurš ar cieņu uzņem katru audzēkni, bet arī draugs. Mūsdienās bērni ir ļoti noslogoti skolās, viņiem ir sarežģīti atrast laiku mūzikai. Tāpēc cenšos stingrību samērot ar labestību. Mēs katru dienu mēģinām koncerta „Diriģentu parāde” skaņdarbus. Dažas kompozīcijas ir sarežģītas. To saku arī bērniem. Ja viņi nospēlē labi, uzslavēju,” atzīstas diriģents.    

Kad bērns atnāk mācīties pirmajā klasē pūšamo instrumentu nodaļā, skolotājs vispirms iemāca pareizi elpot. Elpa ir instrumenta dvēsele. Ja tā nebūs pareiza, instruments neskanēs brīvi, pilnskanīgi, uzsver J. Grinberts. Pienākot brīdim, kad skolēns izvēlas instrumentu, pedagogs mēdz samierināties ar bērna izvēli, taču tajās retajās reizēs, kad bērnam kāds instruments pakļaujas, mācoties pāri spēkam, skolotājs uzstāj, ka viņam jāizvēlas citu -- tauri vai flautu, vai trompeti.  Klarneti, protams, ir grūtāk spēlēt, jo tur ir nodarbināti visi roku pirksti, bet trompetei ir gana ar trim pirkstiem. „Bērnus uz mūzikas skolu jāved 8-10 gadu vecumā. Es saviem skolēniem stāstu, ka orķestris ir dzīvs, tāpēc visi instrumenti ir svarīgi un vajadzīgi, tie papildina cits citu. Ja kāds mūziķis saslimst pirms koncerta, tad diriģentam, glābjot orķestra harmonisko skanējumu, jāpārstrādā partitūra,” saka Jānis. 

Visu rakstu lasiet 25. oktobra numurā.