„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
apmācies

Antona Skrindas jubilejā skanēja nedzirdēti stāsti

Skrindu dzimtas muzejā Vabolē 21. oktobrī skanēja daudzi līdz šim nedzirdēti stāsti.  Piemēram, par to, kā Antons Skrinda jaunai sievietei palīdzēja atgūt redzi, par to, kāpēc Atašienes vidusskola nes brāļu Skrindu vārdu.

Antona Skrindas 135. dzimšanas dienas svinībām Skrindu dzimtas muzeja vecākā speciāliste Ilze Ozoliņa bija sagatavojusi prezentāciju gan par A. Skrindas ģimeni, gan viņa izglītības un darba gaitām. Interesanti, ka Skrindu ģimene Vabolē ienāca, pateicoties grāfiem Plāteriem-Zībergiem, kuriem piederēja Vaboles muiža. „19. gadsimtā grāfi no malu malām saveda labākos lauku strādniekus. Sadzirdējis, ka Skrundas pusē esot labs mūrnieks Donats Skrinda, grāfs atveda viņu kopā ar sievu Apoloniju uz muižu un iedeva zemi „Liepu Mukānos”, kur tagad ir uzstādīti piemiņas akmens un krusts. Skrindu ģimenē valdīja princips: Dievs, darbs un vēlreiz darbs. Pastarītis Antons piedzima 1881. gada 15. oktobrī. Skrindu ģimenē auga 7 bērni,” pastāstīja I. Ozoliņa.

Visu rakstu lasiet 28. oktobra numurā.