„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.4 °C
apmācies

Naujenieši iedarbināja vecās stelles

Lai atjaunotu un popularizētu aušanas tradīciju, Naujenes kultūras centrā novembrī iedarbināja vecās stelles.

Centrā atrodas trīs stelles, divas Malnavas koledžā atradusi Naujenes kultūras centra vadītāja un biedrības „Raxtu sēta” pārstāve Olga Kuzmina, bet trešās uzdāvināja kādreizējā kultūras centra vadītāja Kristīne Lipkova, kura šobrīd dzīvo Anglijā. Stelles atrodas telpā, kurā, piesaistot projektu līdzekļus, plānots izveidot amatu prasmju istabu. 

Aušanas nodarbības atbalsta Daugavpils mākslas un dizaina vidusskolas „Saules skola” skolotāja Digna Gordijenko un Ineta Logina. Uz tām bija ieradušies interesenti no Daugavpils novada un Krāslavas.

Aušanas nodarbību dalībnieces nolēma, ka audīs dāvanām somiņas un sedziņas. Digna Gordijenko parādīja, kā ar lineāla vai mērāmās lentas palīdzību var aprēķināt, cik diegu būs nītīs un kā stellēs savilkt gatavu diegu bizi. Daudz laikietilpīgāka bija diegu ievilkšana nītīs, tāpat lielu pacietību prasīja šķietošana, paminu siešana un velku piesiešana. Tikai tad dāmas varēja sēsties pie stellēm, lai no auduma strēmelēm noaustu pirmās rindas. „Tā mēs aizpildām tukšumu, kas ir radies starp diegiem. Kad sega un somiņa būs noausta, mēs šo tā saucamo ievadu nogriezīsim nost,” paskaidroja D. Gordijenko. 

Visu rakstu lasiet 2. decembra numurā.