„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
neliels lietus

Pozitīvi vērtē Preiļu pils pārvērtības

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis atzinīgi novērtējis pēdējā gada laikā notikušās pozitīvās pārmaiņas ar Preiļu pili. Tiekoties 7. janvārī ar domes vadību, pašvaldības speciālistiem un iedzīvotājiem, J. Dambis norādījis, ka iepriekš kultūras pieminekļu sargātāj pili uzskatījuši par problēmobjektu bez skaidri saskatāmas nākotnes, savukārt šobrīd stagnācija ir pārvarēta, un pilī notiekošie restaurācijas darbi ir uzskatāmi par vienu no veiksmīgākajiem un pozitīvākajiem stāstiem Latvijā pēdējos gados. Viņš uzsver, ka tas ir liels panākums kultūras mantojuma saglabāšanā, turklāt pils atjaunošana būtiski ietekmēs cilvēku dzīves kvalitāti ne tikai šobrīd, bet arī tālākā nākotnē. Kā svarīgu faktu VKPAI vadītājs uzsvēra to, ka restaurācijas darbus pieminekļu aizsardzības interesēm atbilstošā kvalitātē veic vietējais uzņēmums, nevis kāda Rīgas firma, pastāstīja Preiļu novada domes speciāliste Ilona Vilcāne.

Šobrīd ir izstrādāta Preiļu pils un parka attīstības koncepcija, kas paredz pilī veidot Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja ekspozīcijas, Tūrisma informācijas centru un vietu, kur iegādāties suvenīrus un reklamēt mājražotāju produkciju. Ir arī sagatavots pils apraksts ar mērķi piesaistīt investorus, kuri sadarbībā ar pašvaldību izveidotu un attīstītu jaunus tūrisma produktus, liekot akcentu uz slaveno Borhu dzimtas vārdu.

Visu rakstu lasiet 17. februāra numurā.