„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.9 °C
neliels lietus

Pilskalnē no plūdiem izglāba ganāmpulku

Pilskalnes pagasta z/s „Daugaviņas” saimnieks Ludvigs Pabērzs 7. martu atcerēsies vēl ilgi, jo viņam un dēlam Dzintaram ar palīgiem -- Pilskalnes pagasta zemniekiem un pagasta pārvaldes darbiniekiem dažās stundās no plūdiem bija jāizglābj gaļas govju ganāmpulks.

Saimnieki atbraukuši uz Pristaini pabarot govis un izdzirdējuši, ka lūst ledus. Līdz pusdienlaikam ūdens stipri cēlās. Piezvanījuši Pilskalnes pagasta pārvaldes vadītājai Ludmilai Riekstiņai, lai nāk palīgā evakuēt lopus.

„Paldies Pilskalnes zemniekiem Silvijai Razminovičai, Regīnai Čamānei un Staņislavam Pučkam, kuri atbalstīja ar lauksaimniecības tehniku, un Eināram Galvānam, kurš piešķīra pagaidu mājvietu - fermu. Iepriekšējos gadus gotiņas vienmēr paspējām evakuēt pirms plūdiem, bet šogad nepaspējām, jo ūdens uzkrita kā ķieģelis uz galvas. Tas nāca virsū ar lielu joni. Kad gotiņas ar traktoriem vedām prom, ūdens jau apskaloja riepas,” stāsta Ludvigs, neslēpdams saviļņojuma asaras. Viņš ar dēlu Dzintaru dzīvo Ilūkstē, bet Pristainē tur govju ganāmpulku un vasaras māju.

Ludvigs visu mūžu ir strādājis meliorācijā, savulaik no Kalupes pārcēlies uz Ilūkstes novadu, kur 90. gados izveidojis vispirms piena govju saimniecību, vēlāk pārgājis uz gaļas lopiem. „Tagad saimnieko dēls, es tikai piepalīdzu. Pristainē ir mūsu zeme un māja, to visu nevar pārcelt citur. Tāpēc cīnāmies ar plūdiem,” noteic sirmgalvis.

Visu rakstu lasiet 10. marta numurā.