„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Plūdi nošķir cilvēkus no ārpasaules

Ledus aizies, dzīve turpināsies – optimistiski spriež zemnieki.

Plūdu dēļ Daugavpils novadā vairāki ceļi jau kļuvuši neizbraucami, tādejādi  nošķirot no ārpasaules vairākas viensētas, tostarp Nīcgales, Aizupes, Piedaugavas un Ribaku sādžā. Trešdienas pēcpusdienā ceļš uz Paukštu sādžu vēl bija izbraucams, taču vietumis arī tam jau pāri skalojās palu ūdeņi.

Apsekojot plūdu skartās vietas, Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts stāsta, ka palu dēļ ik reiz dabū ciest viena zemnieku saimniecība – „Smiltāji” Līksnas pagastā. Uz ceļa, kas ved uz saimniecību, skalojas ūdens, kuram pāri ar tehniku vairs nevar tikt. Ūdens malā pietauvota laiva, ar kuru saimnieki dodas viņpus appludinātā ceļa, lai varētu nodot pienu vai tikt uz veikalu. Saimniece Gita Skrindževska atzīst, ka šādas dabas kataklizmas ir regulāras, tāpēc esot jau pieraduši un sagādājuši nepieciešamo ekipējumu ārkārtas situācijai. Viņu saimniecībā pašlaik ir 20 liellopi, no kuriem 14 ir slaucamas govis. Dienas izslaukums ir 130 litri, kas ar laivu jātransportē līdz piena savākšanas mašīnai. Piens jānodod divas dienas pēc kārtas, tad viena diena ir brīva. Ar laivu līdz sauszemei jānogādā arī abi dēli, kuriem jādodas darbā.

Visu rakstu lasiet 10. marta numurā.