„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.4 °C
nedaudz mākoņains

Kāpēc gājējus notriec uz pārejas?

Daudzi satiksmes negadījumi varētu nenotikt, ja cilvēks uz darbu vai tālākā ceļā dotos laikus.

Martā Latgalē atkal automašīna notriekusi gājēju. Iznākums ir letāls. „Latgales Laiks”, aptaujājot ekspertus, centās saprast, kāpēc uz gājēju pārejas, kurai jābūt drošākajai vietai uz ielām un ceļiem, iet bojā vai tiek satraumēti cilvēki.

Ielu un ceļu satiksmē noteicošais ir cilvēciskais faktors, uzsver Valsts Policijas Latgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Satiksmes uzraudzības nodaļas priekšnieks Aleksandrs Linkevičs. Ceļu satiksmes drošības noteikumi nosaka, ka autovadītājam jāpiebremzē un jāpalaiž gājējs vai jāšķērso pāreja, netraucējot gājējam. Savukārt gājējam ir jāpārliecinās, ka var ielu šķērsot droši. Ja automašīna notriec gājēju, 90% gadījumos tomēr vainīgs ir autovadītājs, jo automašīna vairāk apdraud gājēju nekā gājējs automašīnu. Taču ir izņēmumi, piemēram, gājējs (parasti tie ir bērni) izskrien uz pārejas pēkšņi, bet automašīna jau ir izkustējusies no vietas, vai arī ja gājējs ielu vai ceļu šķērso pirms vai pēc gājēju pārejas.

Visu rakstu lasiet 17. marta numurā.