„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.2 °C
apmācies

Četri stāsti ļaus iepazīt Latviju

Nebeidzu apbrīnot tautu, tās akas ir tik dziļas un ūdens tik apliecinošs, - saka projekta „Latvijas gredzens” muzikālais vadītājs, diriģents Sigvards Kļava.

Tieši Latgalē 22. aprīlī, Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors” notiks pirmā koncertizrāde vērienīgā Latvijas valsts simtgades koncertuzvedumu ciklā „Latvijas gredzens”. Katram novadam „gredzens” būs savs, un Latgales koncertizrādes nosaukums ir „Rakstiem un skaņai”.

Lielais koncertuzvedumu cikls tiks veidots un demonstrēts divu gadu laikā. „Kurzemes gredzena” lielkoncerts „Pūt, vējiņi” notiks šī gada novembrī, savukārt „Vidzemes gredzena” muzikālā izstāde „Kalns uz augšu ies” un „Zemgales gredzena” kino koncerts „Vēstures palos” notiks 2018. gadā. Katram novadam veltīto koncertuzvedumu parādīs visos četros Latvijas reģionos, tā dodot iespēju mums pašiem labāk iepazīt citam citu.

Šo Latvijas simtgades projektu īsteno VSIA „Latvijas koncerti”, un ar viņu gādību mediju pārstāvjiem bija dota iespēja pavērst priekškara stūri un ieskatīties „Latgales gredzena” mēģinājumā Rīgā, Spīķeru koncertzālē. Lai arī režisores Ineses Mičules uzvedums vēl tikai top, jau šis ieskats procesā apliecināja milzīgo emocionālo spēku, kas staro no elementiem, kuri veido spilgtu Latgales tēlu. Latvijas Radio kora niansētās balsis, etnomūziķu vitalitāte un instrumentu daudzveidība, piecu priesteru lasītie Svētie Raksti, vienkāršas tautas melodijas arhīvu ierakstos, ticējumi… Lūgšana mijas ar tautas gudrību, psalms – ar jautru „večerinku”. Tā ir dzīvā un nepiespiestā Latgales integritāte, kura palīdzējusi izdzīvot un nostiprināties tautai, ticībai, valodai un tradīcijām.

Visu rakstu lasiet 17. marta numurā.