„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.5 °C
neliels sniegs

Vakara tirgū pircējiem piedāvās dabīgus našķus

Pavisam drīz atsāks darbu zemnieku vakara tirgus, kuru jau sen iecienījuši pircēji, kuri dod priekšroku dabīgai un veselīgai produkcijai. Ziemas novārdzinātam organismam jo īpaši nepieciešami vitamīni. Vieni no tiem, kuri priecēja pircējus ar svaigiem dārzeņiem, augļiem, sulām un garšīgu medu, bija Laucesas pagasta zemnieku saimniecības „Aizsili” īpašnieki Gavriils un Ņina Semjonovi. Šajā sezonā viņi piedāvās jaunu un tikpat garšīgu produkciju, kura nesatur kaitīgas piedevas.

Ziemā un pavasarī Semjonovu ģimene uz savas ādas izbauda visus izdangāto lauku ceļu „jaukumus”. Gavriils jau sen un veltīgi cīnās par to, lai vietējā vara izremontētu ceļa Podlipi—Aizsili nelielu posmu, pa kuru viņi ved savu produkciju. Nesenajā sapulcē Laucesas pagastā zemnieks pastāstīja, ka jau kādu laiku ir spiests rokās nest savu preci uz mašīnu, kuru atstāj tālu no mājām, citādi pastāv risks, ka pie pircēja vai pārstrādātāja neizdosies aizbraukt.

Jau daudzus gadus Semjonovi kopj ābeļdārzu. Šķirnes viņi izvēlas pārsvarā nejauši. Kaut kur nogaršojuši vai ieraudzījuši, viņi cenšas iepatikušos šķirni ieaudzēt savā dārzā, un nav svarīgi, vai tā ir elites vai parasta šķirne, galvenais, lai Latvijas apstākļos labi aug un ražo. Dārzs tika mantots astoņdesmito gadu beigās, pašlaik tā kopējā platība ir aptuveni pieci hektāri. Gavriils īpaši lepojas ar dažiem kokiem, kurus stādījis viņa tēvs, kurš aizgāja bojā 1957. gadā. Vecie koki līdz pat šim laikam ražo.

Visu rakstu lasiet 28. marta numurā.