„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+4.7 °C
apmācies

Lauksaimniekus apdraud jauna sērga - nodulārais dermatīts

Izņemot Āfrikas cūku mēri un putnu gripu, Latvijai draud jauna sērga – nodulārais dermatīts, to vietējiem pašvaldību vadītājiem pavēstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis, nesen apmeklējot darba vizītē Daugavpili. Pagaidām gan šī sērga Latvijā nav konstatēta, taču lauksaimniekiem ir jāuzmanās.  

Slimības ierosinātājs ir vīruss, kurš no slimā dzīvnieka uz veselo tiek nodots ar kukaiņu dzēlienu palīdzību. Biežākie slimības pārnesēji ir moskīti (Culex mirificens un Aedes natrionus). Tāpat slimība var tik pārnesta ar mušu palīdzību (Stomoxys calcitrans un Biomyia fasciata), skaidro Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Dzīvnieku veselības un veterināro zāļu nodaļas eksperte Olita Vecuma-Veco.

PVD Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs Antons Lazdāns aicina īpaši uzmanīties lauksaimniekus, kuri ieved liellopus no ārvalstīm, un piekodina noteikti veikt pārbaudes uz iespējamām slimībām.

Visu rakstu lasiet 4. aprīļa numurā.

Komentāri

05.04.2017 21:33
..sākās..
...PVD interesēs tas viss tiek arī "iegriezts"..tādi pigori jau bija pavisam nesen ar mistiskiem Zilās mēles vīrusa vai sindroma paveidiem... PVD+BIOR=Lauksaimnieku genocīds