„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Svētā Ludviga katoļu baznīca šogad piedzīvos trīs jubilejas

Šovasar Krāslavas Svētā Ludviga katoļu baznīca piedzīvos trīs jubilejas -- dievnama celtniecības pabeigšanas 250. gadadienu, baznīcas konsekrēšanas (iesvētīšanas) 240 gadu atceri, kā arī Krāslavas garīgā semināra dibināšanas 260 gadu atceri, stāsta draudzes prāvests Eduards Voroņeckis, izrādot tās sakrālās pērles, ko varēs aplūkot dievnama jubilejas ekskursijā.

Restauratori ir bieži ciemiņi Krāslavas dievnamā, prāvests turpina stāstu jau zakristijā, kas savulaik bija izveidota kā bīskapa sēdeklis un ko draudze atjauno ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

„Latgales Laiks” jau rakstīja, ka iepriekš tika atjaunotas altārgleznas un senas freskas, bet šobrīd restauratori atrod jaunus sienu gleznojumus. Pagaidām nav izdevies atrast vēsturiskas liecības, kāds 1777. gadā bija sienu gleznojums zakristijā. Pēc restauratoru teiktā, tā esot vienīgā zakristija Latvijā, kas apgleznota tā saucamajā sausajā tehnikā, tas ir, gleznas uzzīmētas uz sausa apmetuma. Pie griestiem ir atsegts elements no grāfu Plāteru ģerboņa, ko var aplūkot tepat baznīcā, bet sienas rotā ziedu gleznojumi. Ir jāsauc Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas eksperti, lai šos gleznojumus novērtētu. Restauratori ir atseguši astoņus krāsu slāņus, un tikai tad nonākuši pie oriģināliem. Tāpat viņi izpētījuši, ka seni gleznojumi atrodas arī lūgšanu zālē uz sienām, grieztiem un aiz altāriem.

Visu rakstu lasiet 25. aprīļa numurā.