„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.2 °C
apmācies

Esam cīnītāji vai resni mietpilsoņi?

Protams, vajag lepoties un priecāties, ka esam izdzīvojuši, bet neaizmirst, par ko pirms 100 gadiem sapņoja tauta, un vai mēs to esam sasnieguši?

Vēsturiskā Latgales kongresa simtgadi Daugavpils teātris svinēs pirmizrādē „Nūgrymušõ  pile”, šo lugu sarakstījis Francis Trasuns, viens no Latvijas apvienošanās idejas iniciatoriem. 

Jauniestudējuma režisors, teātra valdes priekšsēdētājs Oļegs Šapošņikovs atgādina par  tradīciju iestudēt sezonā vismaz vienu izrādi latgaliski, tāpēc Daugavpils teātris nevarējis nepievērst uzmanību šim vēsturiskajam notikumam, kas lika pamatus vienotai Latvijas valstij. Sākotnējā doma bijusi iestudēt izrādi par Trasunu, kultūras ministre ieteikusi ideju inscenēt Ingas Ābeles Trasunam veltīto grāmatu „Klūgu mūks”. ”Ideja likās interesanta, bet man teksts nelikās gatavs materiāls dramatizējumam. Pirmais, kas man ienāca prātā, ka jābūt mūzikai. Uzrunāju Kārli Lāci. Komponists labprāt piekrita. Pētot visu, kas saistīts ar Trasunu, es pēkšņi uzzināju, ka viņš ir sarakstījis lugu. Izlasīju, un viss nostājās savās vietās,” par uzveduma tapšanu stāsta O. Šapošņikovs.

Par Latgales kultūras speciālistu viņu dēvēt vēl esot par agru, tomēr teātra vadītājs atzīst sevi par latgaliešu kultūras, īpaši valodas popularizēšanas aktīvistu: „Šīs teritorijas enerģētika, mentalitāte un arhetipi ir saistīti ar latgaliskumu. Tas, kurš šeit dzīvo, tiek nemanāmi tai pakļauts. Manuprāt, labākais, ar ko mēs varētu atšķirties, ir latgaliešu kultūras un valodas karogs.”

Visu rakstu lasiet 28. aprīļa numurā.