„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+4.7 °C
apmācies

Nākusi klajā fotogrāmata „Latgalietis XXI gadsimtā”

3. maijā Preiļos notika viens no Latgales kongresa simtgades pasākumiem – fotogrāmatas „Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšanas svētki. Dažas dienas iepriekš tās autors, Latgales fotogrāfu biedrības vadītājs Igors Pličs sociālajos tīklos pavēstīja, ka ir piedzimis bērniņš vārdā „Latgalietis XXI gadsimtā”, kas tiks krustīts un iesvētīts Preiļos. „Jaundzimušā svars bez autiņiem ir 1.645 kg, izmērs 24x26 cm ar 304 lpp., turklāt šis jau runā četrās valodās – latviešu, lietuviešu, angļu un krievu valodā,” raksta autors. 

Jaunā grāmata ir mākslinieces-maketētājas Dainas Salmiņas, drukātāja Laura Miķelsona un 85 fotogrāfu kopīgs darbs. Šoreiz grāmata veltīta tieši portreta žanram, kas ir ne tikai pats vecākais, bet arī sarežģītākais, jo atklāt cilvēka dvēseli, rakstura īpašības un noskaņojumu nav tik vienkārši, saka Igors Pličs, kurš vēlējies caur šo grāmatu parādīt galveno vērtību – Latgales ļaudis, viņu dzīvi, emocijas un pārdzīvojumus.

Grāmatas atklāšanas svētki sākās ar svētku dievkalpojumu Preiļu Romas katoļu draudzes baznīcā, vēlāk viesu mājas "Pie Pliča" dārzā notika grāmatas prezentācija, kuru ar savu klātbūtni pagodināja kultūras ministre Dace Melbārde, bet pasākumu kuplināja Preiļu Valsts ģimnāzijas folkloras kopa "Rūtoj" un Preiļu novada Saunas pagasta folkloras kopa "Naktineica".

Visu rakstu lasiet 9. maija numurā.