„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.3 °C
apmācies

Kompensācija – pēc desmit gadiem

Daugavpilī 2007. gada 30. oktobrī 5. pirmsskolas izglītības iestādē notika nelaimes gadījums. Tobrīd 49 gadus vecā Olga strādāja pie gludināšanas ruļļa un viņas roku ievilka starp veltņiem. Tobrīd viņai blakus atradās meita Valentīna (arī šī bērnudārza darbiniece), kura tobrīd bija pirmsdzemdību atvaļinājumā un bija atnākusi satikt māti.

Valentīna metās palīgā mātei, bet arī viņas roku ievilka starp veltņiem. Sievietes guva smagus apdegumus. Viņas nogādāja Katastrofu medicīnas centrā Rīgā, vēlāk ārsti pieņēma lēmumu amputēt labo roku līdz elkonim abām cietušajām. Rezultātā Valentīnai un Olgai tika noteikta invaliditāte uz mūžu.

Desmit gadus pēc negadījuma šai lietai tika pielikts punkts. Tūlīt pēc nelaimes gadījuma ierosināja krimināllietu, bet 2013. gadā Daugavpils tiesa pieņēma lēmumu, ka nelaimes gadījums noticis sliktas darba organizācijas dēļ un bīstamas iekārtas, kurai nav uzstādītas aizsargierīces,  izmantošanas rezultātā, un nosauca vainīgo – Daugavpils izglītības pārbaudi.

Pašvaldība spriedumu pārsūdzēja, bet 2016. gada jūlijā Latgales apgabaltiesa lēma par labu cietušajām. Tiesa piesprieda pilsētas domei izmaksāt cietušajām kompensāciju 70 803 eiro apmērā. Jautājumu par šo līdzekļu piešķiršanu izskatīja 2017. gada 20. aprīlī Finanšu komitejas sēdē, pēc tam – domes ārkārtas sēdē.

65 000 eiro no minētās summas ir kompensācija par sakropļojumu un morālo kaitējumu, pārējie līdzekļi – tiesas izdevumi, kurus apmaksā zaudējusī puse, t. i. – pilsētas dome. Turklāt sievietēm papildus tiks izmaksāta ikmēneša summa visu turpmāko dzīvi. 

Pašvaldība, pamatojoties uz tiesas spriedumu, var veikt dienesta izmeklēšanu, lai noskaidrotu nelaimes gadījumā vainīgo personu.