„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
daži mākoņi

Vietējie āboli un sula ir veselīgāka un garšīgāka

Kad Kalkūnes z/s „Jaunbirzes” saimniekam Jānim Zviedrānam jautā, kāda šogad bijusi ābolu raža, viņš, pārfrāzēdams populāro teicienu, saka, ka āboli ir kā bites -- vienā ābelē ir, citā - nav. Tās ābelītes, kas ābolus deva pagājušajā gadā, bija mazāk dāsnas mazāk, bet citas, iepriekšējā sezonā pletušas tukšus zarus, ar āboliem piebirušas pilnas. J.Zviedrānam galvenokārt ir puspundurkociņi.

Tik un tā J.Zviedrāna 3 ha lielajā ābeļdārzā, kur iestādītas 2100 ābeles, augļu netrūkst. Pirmā raža ir novākta augustā, oktobrī vairs lasāmas tikai ziemas šķirnes. Jānis katru ābolu no zara norauj ar rokām un tā, kā pats saka, samīļojot miljoniem ābolu gadā. Šogad tās varētu būt vairāk nekā 10 t. Tāds ābols garšo lieliskāk nekā ievestais, kuru ar ķīmiskām vielām apstrādā vairākas reizes gadā, atgādināja augļkopis.

J. Zviedrāns ir sācis spiest ābolu sulas, tās ir dabīgas, bez piedevām.

Visu rakstu lasiet 8.oktobra numurā.