„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.8 °C
daļēji mākoņains

Krāslavas muzejā izveidots Grāfa Plātera notāra kabinets

Gada nogalē Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā atklāta ekspozīcija „Grāfa Plātera notāra kabinets”.

Muzeja krājuma glabātāja Alla Lomanovska pastāstīja, ka ekspozīcijas iekārtošanu finansēja Krāslavas novada dome, daži eksponāti restaurēti par Valsts kultūrkapitāla fonda līdzekļiem un tiem atgūt sākotnējo izskatu palīdzējuši Rundāles pils restauratori Daira un Vilnis Līdaki, kā arī Daugavpils muzeja restaurators Aleksandrs Grahoļskis. Notāra kabineta telpas dizainu veidoja Rīgas mākslinieks Aivars Klindžāns, bet vitrīnu senatnīgā stilā izgatavoja SIA „Kļuks” meistars Anatolijs Nemiro.

Ekspozīcija „Grāfa Plātera notāra kabinets” aptver Krāslavas vēstures periodu no 19.gs. beigām līdz 20.gs. divdesmitajiem gadiem, kad Krāslavas vēsturē, kas gandrīz 200 gadus bija saistīta ar grāfu Broel Plāteru dinastijas vārdu, notika ievērojamas pārmaiņas. To rezultātā Plāteri zaudēja savu iepriekšējo varenību un ietekmi Latgalē, un atstāja Krāslavu.

Ekspozīcija iepazīstina ar divu Krāslavas ģimeņu - Šarkovsku un Rabinoviču vēsturi. Samuila Rabinoviča un Aleksandra Šarkovska ģimenes grāfu Broel -Plāteru laikā un arī vēlāk bija ļoti cienījamas un labi pazīstamas Krāslavā un ārpus tās.

Visu rakstu lasiet 10.janvāra numurā.