„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+11.4 °C
daļēji mākoņains

Latgales reģionu ”eXperimentā” pārstāvēs līvānieši

Piektdien, 4. aprīlī, Rēzeknes Augstskolā, Rēzeknē tikās piecas Latgales reģiona fizikā zinošākās komandas no Aglonas vidusskolas, Līvānu 2. vidusskolas un Daugavpils 15. vidusskolas. Pēc piecu sarežģītu fizikas uzdevumu izpildes augstāko rezultātu uzrādīja un Latvenergo koncerna erudīcijas konkursa ”eXperiments” finālam kvalificējās Līvānu 2. vidusskolas komanda „Fotons”. Jau maijā notiks fināla spēle televīzijas kanālā LNT, kurkatra Latvijas reģiona veiksmīgākā komanda cīnīsies par erudītu titulu un galveno balvu - ceļojumu uz Tunisiju.

 Pusfināla kārtā dalībniekiem bija nepieciešama rūpīga un pamatīga sagatavošanās, jo veiksmīgai uzdevumu izpildei bija nepieciešamas ne tikai zināšanas, bet arī atjautība, prasme darboties komandā, kā arī iemaņas pamatot savu viedokli un rīcību. Kopumā dalībnieki veica piecus uzdevumus, kuros tika pārbaudītas skolēnu prasmes orientēties faktos, terminos, fizikas likumos, kā arī iemaņas praktisku uzdevumu veikšanā un arī eksperimentos, piemēram, kā no papīra, kam piestiprinātas diodes, noteiktas cietības parastā zīmuļa, baterijām un slēdžu elementiem izveidot elektrisko shēmu un panākt, ka diodes iedegas.

 Latgales reģiona komandu mentors, Latvijas Universitātes asociētais profesors, prestižās „Pasaules ekonomikas foruma” jauno zinātnieku balvas saņēmējs Vjačeslavs Kaščejevs rezumē ”eXperiments” pusfināla norisi: „Skolēnu sniegums ir lielisks ar patiesu cīņas sparu un prasmi pielietot savas zināšanas negaidītās situācijās. Vēl svarīgāka par nopelnītajiem punktiem ir iegūtā pieredze, iespēja iepazīt pašiem sevi, saprast savas stiprās un vājās puses, kā arī atklāt, kas vēl ir jāiemācās un jāapgūst. Azarts un enerģija, kas staroja no jauniešiem, liecina, ka viņi ir atraduši īsto motivācijas avotu - tā ir aizrautība un zinātkāre, kas dzen uz priekšu daudz labāk par eksāmena draudiem. Vēlme un drosme saprast ir galvenā atslēga sekmīgai fizikas apguvei. Esmu pārliecināts, ka ”eXperimentā” izziņas ceļā pašu spēkiem veiktie atklājumi motivēs un iedvesmos turpināt nopietnas fizikas mācības arī pēc pamatskolas absolvēšanas!”

 Latgales reģiona komandu rezultāts pusfināla kārtā:

 Līvānu 2. vidusskolas komanda „Fotons” - 24 punkti.

Skolotājs Taisija Grabļevska, komandas kapteinis Luīze Kundire, dalībnieki Anastasija Koruševa, Maksims Kolosovs, Aleksejs Mironovs, Dmitrijs Maksimovs.

 Daugavpils 15. vidusskolas komanda „220 V” - 17 punkti.

Skolotājs Olga Babiško, komandas kapteinis Maksims Latkovskis, dalībnieki Jolanta Rimša, Marina Sohņenko, Artjoms Andrejevs, Pāvels Pranskus, Ričards Pečnikovs.

 Aglonas vidusskolas komanda „Openhaimeri” - 16 punkti.

Skolotājs Ingrīda Putāne, komandas kapteinis Kristaps Valainis, dalībnieki Nora Kirsanova, Karīna Makrjakova, Lilita Gžibovska, Kristīne Karpova, Aina Skudra.

 Aglonas vidusskolas komanda „Hadroni” - 13 punkti.

Skolotājs Edgars Kudiņš, komandas kapteinis Kintija Gritāne, dalībnieki Lauris Meirulis, Dace Utināne, Armands Ukins, Linda Madelāne, Kristīne Kovaļkova.

 Līvānu 2. vidusskolas komanda „Bozoni” - 4 punkti.

Skolotājs Ināra Bojāre, komandas kapteinis Nikita Ivanovs, dalībnieki Anna Mariņaka, Artjoms Semjonovs, Viktorija Ivanova, Aļesja Petrova, Aleksandrs Golubevs.

 Dalībnieku rezultātus klātienes kārtā izvērtēja AS „Sadales tīkls” Austrumu Releju nodaļas vadītājs Juris Veinšteins, RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes pasniedzējs, doktors Artūrs Āboltiņš, fizikas mācību portāla „FIZMIX” eksperts Mārtiņš Gulbis, ”eXperiments” eksperts, fizikas pasniedzējs Aivars Eriņš, kā arī Latgales reģiona mentors Vjačeslavs Kaščejevs.

 Erudīcijas konkursa ”eXperiments” Latgales reģiona pusfinālam kvalificējās piecas no 35 reģistrētajām komandām. Lai iekļūtu konkursa klātienes kārtā, komandas neklātienes atlasē portālā www.experiments.lv atrisināja 60 dažādas sarežģītības pakāpes fizikas uzdevums. Latgales reģiona pusfināls bija otrais no sešām klātienes atlases kārtām - jau zināms, ka Zemgales reģionu finālā pārstāvēs Jēkabpils Valsts ģimnāzijas komanda „YOLO-6”, bet līdz aprīļa beigām tiks noskaidrota viena zinošākā komanda arī no Kurzemes, Vidzemes, Rīgas reģiona un Rīgas pilsētas.

 Latvenergo koncerns erudīcijas konkursu organizē kopā ar mācību portālu par fiziku „FIZMIX”, Rīgas Tehnisko universitāti, Rīgas Tehniskās universitātes Studentu parlamentu, žurnālu zinātkāriem lasītājiem „Uzzini!”, Latvijas populārāko ziņu portālu „Delfi”, skolēnu un studentu karti „ISIC”, graudu pārstrādes uzņēmumu „Dobeles dzirnavnieks”,  tūrisma aģentūru „Latvia Tours”, izglītības uzņēmumu „Lielvārds”, saldumu ražošanas uzņēmumu „Skrīveru saldumi", kinoteātri „Kino Citadele” un ātrās ēdināšanas restorānu tīklu „Hesburger”.