„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+13.6 °C
daļēji mākoņains

Daugavpils dome slēgs memorandu ar Stradiņu Universitāti

Daugavpils dome un Rīgas Stradiņu universitāte kopīgi izstrādājušas memorandu, ko plānots parakstīt tuvākajā laikā. Domes izglītības un kultūras jautājumu komitejā deputāts Reinis Joksts paskaidroja, ka memorands paredz ļoti plašu sadarbību starp pašvaldību un augstskolu mediķu sagatavošanā un piesaistīšanā darbam Daugavpilī. Viņš uzsvēra, ka pilsētā trūkst ārstu, taču šo problēmu atrisināt nav tik vienkārši, tāpēc aktīvi jāiesaistās arī pašvaldībai.

Pirms neilga laika Daugavpilī viesojās Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis, kurš pilsētas skolu jaunatnei stāstīja par studiju iespējām augstskolā, bet ar pašvaldību pārrunāja sadarbības iespējas jauno mediķu piesaistīšanā. Rezultātā ir tapis memorands, kurā ir paredzēta plaša sadarbība izglītības, zinātnes, kultūras, sporta un veselīga dzīvesveida, labklājības un sabiedrības veselības jomā, kā arī iekļauts tāds punkts kā Daugavpils pilsētas un Rīgas Stradiņa universitātes infrastruktūras attīstība. Galvenā doma ir atbalstīt augstskolā studējošos jauniešus, lai viņi pēc studiju pabeigšanas atgrieztos strādāt Daugavpilī. Tā kā jaunieši ir izrādījuši lielu interesi par iespējām studēt medicīnu, pašvaldība varētu organizēt viņiem braucienu uz atvērto durvju dienām.

Domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis atzina, ka pašvaldība pērn ieviesusi vēl vienu atbalsta veidu – stipendijas rezidentūrā studējošajiem, kas strādā Daugavpils ārstniecības iestādēs. Pagaidām šīm stipendijām vēl neviens neesot pieteicies. Mācoties rezidentūrā, jaunie mediķi var saņemt stipendiju 220 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas, kas esot ļoti labs finansiāls atbalsts paralēli ārsta atalgojumam. J. Dukšinskis uzsvēra, ka šajā gadījumā rezidents saņems tikpat lielu algu kā pieredzējuši ārsti, un tas varētu jaunos speciālistus motivēt palikt strādāt pilsētā. Saņemot stipendiju, jaunais ārsts apņemas pēc rezidentūras 5 gadus nostrādāt kādā no Daugavpils ārstniecības iestādēm. Jaunajiem mediķiem pašvaldība piedāvā arī dzīvokļus.