„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Noslēgušās Daugavpils teātra dienas Rīgā

12. maijā ar R. Paula mūziklu „Dāmu paradīze”, pie pilnas skatītāju zāles, noslēdzās Daugavpils teātra dienas Rīgā. Kā jau iepriekš tika ziņots, Daugavpils teātra dienas Rīgā norisinājās no 4. aprīļa līdz 12. maijam, plašā viesizrāžu programma tika atklāta Nacionālajā teātrī ar dejas iestudējumu „Kazanova. Henrieta. Venēcija.”.

 Atskatoties uz aizvadītājām viesizrādēm jāatzīmē, ka Daugavpils teātrim ir izdevies īstenot iepriekš uzstādītos mērķus, proti, Rīgas skatītāji tika iepazīstināti ar reģionālo mākslu, pievēršot uzmanību profesionālās mākslas attīstībai un nozīmībai reģionos, kā arī tika vērsta masu mediju, teātra kritiķu uzmanība uz pozitīvajām pārmaiņām Daugavpils teātra profesionālajā darbībā un jaunajām tendencēm šajā sezonā.

 Daugavpils teātra dienas Rīgā ar savu klātbūtni pagodināja arī valsts augstākās amatpersonas kā Solvita Aboltiņa, Dace Melbārde, Andris Ameriks, Guntis Puķītis un citi. Kopumā Daugavpils teātra viesizrādes apmeklēja vairāk kā 2000 skatītāji un skatītāju pozitīvās atsaukmes iepriecināja izrāžu veidotājus. Piemēram, izrāde „Viss ir viņa”(rež. G.Surkovs) tika novērtēta kā izcila izrāde jauniešiem. Izrādi Rīgas publika uzņēma ļoti atsaucīgi, ar ilgiem aplausiem. Gan skatītāji, gan teātra kritiķi sociālajos tīklos pauda viedokli, ka „Viss ir viņa” šobrīd Latvijas teātros ir viena no labākajām izrādēm jauniešiem. Teātra kritiķi un zinātnieki augstu novērtēja ne vien režisoru veikumu, bet arī profesionāli augsto aktieru sniegumu. Kā piemērs ir aktrise Irina Kešiševa, kuras spilgtā un pārliecinošā aktierspēle guva atzinību izrādē „Kaija. Under construction” (rež. O.Šapošņikovs, G.Surkovs). Maija Svarinska savā recenzijā uzsver, ka izrāde „Kaija. Under construction” ir interesanta profesionālam un izglītotam skatītājam, tajā sajūtama Čehova klātbūtne, iestudējums ir tīrs, bet neizpaliek arī pārsteigumi un negaidīti risinājumi, „Jau teicu, ka no lugas tiek nokasīti skatuvisko tradīciju uzslāņojumi, un tādēļ arī Čehova būtība atklājas neierastā gaismā.”Augstu vērtējumu saņēma arī iestudējums latgaliski - „Dabaseibys pūddarneica jeb Viņa debešķības Laimesciema podniekdarbnīca”(rež. J.Jonelis). Teātra zinātnieki uzsver, ka iestudējums ir veiksmīgs radošs skatuvisks eksperiments, iestudējot latviešu mūsdienu dramaturģiju latgaliešu valodā. Atslēgas vārdi, kas iestudējumu padara pievilcīgu, ir vienkāršība un sirsnība, jo tas uzrunā ar cilvēciski silto intonāciju un labestīgo pašironiju. Savukārt Latvijas baleta leģenda Zita Erss Daugavpils teātra horeogrāfes Irinas Saveļjevas darbu novērtēja ar visaugstāko atzīmi.

 Daugavpils teātra dienas Rīgā norisinājās jau otro gadu pēc kārtas, aizsākot skaistu teātra tradīciju. Veiksmīgi aizvadot teātra šī gada viesošanos Rīgā, Daugavpils teātris lielu paldies saka saviem draugiem un atbalstītājiem - Daugavpils pilsētas domei, SIA Douglas Latvia un tipogrāfijai ADverts.