„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.0 °C
apmācies

Jāņos galdā jābūt alum un sieram

Daugavpils cietokšņa pārvaldnieks Jānis Ostrovskis ir pārliecināts, ka Līgo svētki ir ģimenes un draugu svētki, kuros jātiekas cilvēkiem ar kopīgām interesēm. Tikai tad, ja kompānijā nav sasprindzinājuma un aizkaitinājuma, var labi atpūsties un jauki pavadīt laiku.

Jānis Ostrovskis vienmēr cenšas svinēt jāņus jautri un interesanti. Agrāk viņš kopā ar ģimeni bieži braucis uz pasākumiem dažādās Latvijas vietās. Beidzamajos gados koncertus, trokšņainas ballītes un svētku pasākumus līdz pat rītam nomainījusi neliela un ļoti draudzīga kompānija. „Trešo gadu pēc kārtas mēs, vairākas ģimenes, pulcējamies pie draugiem Vabolē. Šeit ir gan plašums, kur svinēt svētkus, gan iespēja paslēpties no lietus, kas Jāņos nav retums,” pastāstīja Jānis Ostrovskis.

Jānim Ostrovskim visvairāk palicis atmiņā brauciens uz pasākumu Cēsu rajonā, Raiskuma ciemā, kur tika uzņemta filma „Limuzīns Jāņu nakts krāsā”. Ceļotāji apskatīja veco koka māju, kas redzama filmā. Uz speciāla ekrāna, kas uzstādīts pie ezera, rādīja arī filmu, bet vakarā uzstājās aktieri, kas filmējās šajā filmā. Šis pasākums Jāņu naktī atšķīrās no parastiem koncertiem un ļoti iepatikās Jānim Ostrovskim un viņa ģimenei.

„Galvenā tradīcija, kuru Līgo svētkos mēs vienmēr ievērojam, ir vainagu pīšana Jāņiem un viņu bērniem. Mūsu ģimenē pirms braukšanas uz laukiem sieva vienmēr pin daudz vainagu. Mūsu paaudze, kas uzaugusi padomju laikos, šo svētku tradīcijas neievēro tik strikti, kā darīja mūsu senči. Lai arī Līgo svētki vienmēr ir svinēti, liela daļa to tradīciju ir zudusi un aizmirsta. Mēs negatavojam nekādus īpašus ēdienus, un es uzskatu, ka galdā jābūt galvenokārt alum un dažādiem sieriem. Visiem ierastais šašliks Līgo svētkos neatbilst tradicionālajam galdam, bet šis ēdiens ir ienācis mūsu ikdienā un visi to gatavo. Savukārt ugunskuros cilvēki joprojām dedzina automašīnu riepas, no kurām kūp melni dūmi. Pagaidām ir grūti atrisināt šo jautājumu, jo mums nav konkrētu punktu, kur varētu nodot vecās riepas. Acīmredzot, tāpēc cilvēki uzskata, ka svētku ugunskurs ir iespēja tikt vaļā no vecajām riepām,” pastāstīja Daugavpils cietokšņa pārvaldnieks.

Visu rakstu lasiet 20.jūnija numurā.