„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+7.0 °C
apmācies

Īpašnieki mācījās, kā mežu padarīt vēl vērtīgāku

Mežam ir liela vērtība un, izkopjot to un piesaistot ES naudu, mežu var padarīt vēl vērtīgāku un saglabāt nākamajām paaudzēm. To 31. oktobrī Daugavpils novada domē seminārā atgādināja Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesors Dagnis Dubrovskis, kurš mežu īpašniekiem, pagastu pārvaldniekiem un zemes ierīkotājiem mācīja, kā kopt mežu jaunaudzes, veikt meža inventarizāciju, uzmērīt augošus kokus.

Mežu īpašnieku jautājumus iepriekš bija iesūtījis pasākuma rīkotājs, Daugavpils novada domes nodaļas „Daugavas loki” vadītājs Jānis Silovs.

Līksnas pagasta zemnieks Aivars Kudiņš, kuram ir ap 20 ha lietkoksnes meža, „Latgales Laikam” pastāstīja, ka viņš jau vairākus gadus atmežo arī tās zemes platības, kas ir ieaugušos bērzos, kārklos un citos krūmos. Saimnieks atzina: „Tas viss tiek uzskatīts par mežu, un no šī meža vismaz 10 ha esmu atkarojis pļavām, ganībām un labībai. Nocirtām, nozāģējām kokus (bērzus sazāģējām malkā), izrakām celmus, uzarām lauku, pēc tam iesējām auzas, un tagad tur ir iesēti ziemāji. Protams, ja īpašumi atrodas nogāzēs, purvainās un citās grūti izmantojamās vai neizmantojamās vietās, tad tur jārīkojas pretēji -- jāstāda mežs. Man ir arī lietkoksnes mežs, kurā varu sagādāt būvmateriālus. Tas gan ir jāizkopj, pareizi jāuzlabo, varbūt jāpiesaista arī ES nauda. Es neesmu mežsaimnieks, nevaru zināt visu, tāpēc piedalos šādos semināros.”

Visu rakstu lasiet 4.novembra numurā.