„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.9 °C
skaidrs laiks

Piena lopkopības nozarei valstī draud bankrots

Trīs mēnešu laikā, kopš Krievija noteikusi pārtikas embargo Eiropas Savienībā ražotajiem pārtikas produktiem, vissmagāko triecienu saņēma tieši piena lopkopības nozare, kurā piena iepirkuma cenas ir pazeminājušās par 25%, radot Latvijas piena ražotājiem zaudējumus 7 līdz 9 miljonu eiro apmērā katru mēnesi.

Pēc Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) aprēķiniem, Latvijā piena ražošanas pašizmaksa ir vidēji 27 centu par kg piena, taču katrā saimniecībā tā ir atšķirīga un svārstās no 22 līdz 35 centiem. LLKC Daugavpils speciāliste lopkopībā Anita Miltiņa atzīst, ka situācija zemniekiem veidojas dramatiska, jo

piena pašizmaksa pārsniegusi iepirkuma cenu un zemnieki šādos apstākļos ilgi neizdzīvos. LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis uzskata, ka situācija piena tirgū Latvijā diez vai ātri varētu uzlaboties un šobrīd esot izšķirošs brīdis nozares turpmākai eksistencei. „Pie pašreizējām piena iepirkuma cenām saimniecības ilgāk par 6-10 mēnešiem izvilkt nespēs. Ja situācija nemainīsies un nozarei netiks sniegta palīdzība, pastāv liela iespēja, ka daļa piena ražotāju likvidēs ganāmpulkus līdz nākamā gada ziemas periodam,” saka M. Cimermanis.

Zemnieki jau esot sagatavojuši lopbarību ziemai, tāpēc tagad neviens lopus likvidēt negrasās. Pavasarī gan nāksies visu apsvērt, jo būs jāplāno sējumu platības, atzīst A. Miltiņa. Vienīgi kvotu pārpilde dažiem var likt padomāt par atsevišķu lopu izbrāķēšanu un likvidāciju.

Visu rakstu lasiet 7.novembra numurā.