„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.2 °C
skaidrs laiks

Šodien Saule „rāda ragus”

20. martā visā Latvijā ir novērojams daļējs Saules aptumsums. Citviet pasaulē, piemēram, Atlantijas okeāna ziemeļos, Fēru salās, Norvēģu jūrā, Ziemeļu ledus okeānā un Svalbāras arhipelāgā tas būs vērojams pilnā apmērā. Lai arī Latvijā tas būs tikai daļējs aptumsums, toties ar diezgan lielu fāzi jeb aizsegto saules daļu, uzsver Daugavpils Universitātes profesors Antonijs Salītis. Viņš aicina šodien ielūkoties augstskolas observatorijā, kur zinātnieku vadībā ar teleskopu palīdzību varēs vērot neparasto debess parādību.

Rīgā aptumsums sāksies plkst. 10.55 un beigsies plkst. 13.13. Latvijas austrumdaļā, tostarp Daugavpilī, aptumsums sāksies ar daži minūšu nobīdi. Aptumsuma maksimumā Mēness būs aizsedzis nedaudz vairāk par trijām ceturtdaļām jeb 78% no Saules diska, šajā brīdī Saule izskatīsies kā šaurs sirpis, kura ragi ir pavērsti gandrīz simetriski augšup.

Latvijā daļēji Saules aptumsumi ir novērojami reizi divos līdz sešos gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2010.gada 4.janvārī, bet nākamais būs novērojams tikai pēc sešiem gadiem – 2021. gada 10.jūnijā, taču tā maksimālās fāzes lielums būs salīdzinoši neliels – 31 %.

Saules aptumsums nozīmē Zemes nonākšanu Mēness ēnā, tas var notikt tikai jauna mēness fāzes laikā. Katru gadu notiek no diviem līdz pieciem Saules aptumsumiem, no kuriem parasti viens vai divi ir pilni aptumsumi. Pilnais Saules aptumsums ir tikai noteiktā joslā uz Zemes virsmas, kurš ir relatīvi šaurs apgabals – aptuveni 200 km, kas, Zemei griežoties, virzās ar ātrumu – 0,5 km sekundē.

Visu rakstu lasiet 20. marta numurā.