„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+7.4 °C
skaidrs laiks

Skaidros, kādam jābūt invalīdu asistentu līgumam

Domājot par to, kā invalīdiem atvieglot ikdienu, ir ieviests invalīdu asistentu pakalpojums. Taču daudzās situācijās šī pakalpojuma saņēmējiem nav skaidrs, kā izpildīt līguma nosacījumus un sniegt atskaiti par asistenta darbu.

Arī „Latgales Laika” lasītājs Bērziņa kungs vēstulē „Birokrātija. Kam tā vajadzīga?”, kura bija publicēta 12. maijā, norādīja uz birokrātiju, ar kuru invalīdu asistenti sastopas ikdienā, piemēram, pavadot invalīdu uz jebkādu iestādi, ir jāsaņem šīs iestādes paraksts un zīmogs, kā arī jāuzrāda sīka informācija, kādā nolūkā, kad un cik ilgi asistents ir apkalpojis invalīdu.

Pēc Daugavpils Sociālo lietu pārvaldes atbildes Bērziņa kungam publicēšanas, kurā bija atsauce uz Labklājības ministrijas prasībām, „Latgales Laiks” vērsās ministrijā, jautājot, kā lai invalīda asistents pierāda savu un klienta klātbūtni, piemēram, novada vai pilsētas svētkos, kur visi pasākumi ir par brīvu jeb bez biļetēm.

Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta vecākais referents Einārs Grāveris vēstulē redakcijai skaidro, ka sociālais dienests, būdams līguma slēdzējs, nosaka līgumā ne tikai asistenta pakalpojumu apjomu, ilgumu, bet arī kārtību, abu pušu tiesības, pienākumus, atbildību, norēķinu un citus būtiskus jautājumus, saistītus ar asistenta pakalpojumiem.

Visu rakstu lasiet 5. jūnija numurā.