„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
daži mākoņi

Dubnas pagastā mājas cūkām atrada Āfrikas cūku mēri

Saimniecībā Dubnas pagasta Dubnas ciematā 18 cūkām atrasts Āfrikas cūku mēris. PVD Dienvidlatgales reģionālās pārvaldes vadītājs Antons Lazdāns „Latgales Laikam” pastāstīja, ka saimniecības īpašnieks piezvanījis PVD un paziņojis, ka mājas cūkām ir Āfrikas cūku mēris, vēlāk arī laboratoriskie izmeklējumi apliecināja saimnieka teikto. Slimās cūkas ir likvidētas.

Šogad tas ir pirmais gadījums, kad cūku mēris ir atrasts mājas cūkām nevis mežacūkām. Tāpēc PVD apkārt saimniecībai ir noteikusi 3 km rādiusā aizsardzības zonu un 10 km rādiusā - uzraudzības zonu. Proti, tiek pastiprināti kontrolētas mājas un mežacūkas un tiek pārbaudītas visas saimniecības, kur audzē cūkas. Turpināsies transporta kontrole, un, kā teica A. Lazdāns, vismaz 40 dienas pēc saimniecības dezinfekcijas tiek aizliegts minētajā zonā pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību un izvest cūkgaļu no uzraugāmās teritorijas. Tomēr svētku pasākumi, kas ir ieplānoti 21. jūnijā Dubnā un 23. un 28. jūnijā Višķu estrādē, netiek atcelti. Pārtikas, īpaši gaļas tirgotājiem, būs obligāti jāuzrāda gaļas izcelsmes dokumentus.

Visu rakstu lasiet 19. jūnija numurā.