„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
daži mākoņi

AS “Sadales tīkls” skolēnu rudens brīvdienās aicina atgādināt bērniem elektrodrošības noteikumus

Rudens brīvdienās bērniem un jauniešiem ir daudz brīva laika un bieži vien skolēni to pavada mājās vieni - bez pieaugušo uzraudzības, tādēļ AS “Sadales tīkls” aicina pieaugušos atgādināt bērniem elektrodrošības noteikumus, izmantojot mājsaimniecībās pieejamās elektroierīces vai pavadot laiku ārpus telpām. Ikviena neapdomīga un neuzmanīga darbība ar elektroiekārtām vai elektrotīkla tuvumā var būt bīstama cilvēka dzīvībai!

Rūpējoties par savu un bērnu drošību, AS „Sadales tīkls” aicina pārbaudīt mājsaimniecībās esošo elektroiekārtu stāvokli, lai pārliecinātos, ka tās nav bojātas vai nav bojāta to izolācija. Bojātas elektroiekārtas, bojāta vadu izolācija vai ar izolāciju nepārklāti vadi var izraisīt gan bīstamu elektrotraumu, gan degšanu. Elektroiekārtas rūpīgi jāpārbauda, jāiepazīstas ar to lietošanas instrukciju, kā arī par elektroiekārtu drošu un pareizu lietošanu jāpastāsta bērniem.

 Ņemot vērā, ka brīvdienās bērni izvēlas pavadīt brīvo laiku arī ārpus telpām, bērniem jāatgādina, ka elektroapgādes infrastruktūras tuvumā ir jābūt īpaši uzmanīgiem. Bīstamo objektu tuvumā ir izvietoti brīdinājumi par elektrobīstamību – dzeltenas trīsstūrveida zīmes ar melnu apmali un melnu zibens simbolu vidū – kas ikvienam obligāti jāievēro.

 Bērniem jāpastāsta, ka ir aizliegts bojāt vai atvērt elektroapgādes sadales skapju un transformatoru apakšstaciju durvis, iet aiz šo objektu drošības nožogojumiem un apakšstaciju teritorijās. Lai gan uz šiem objektiem ir izvietotas brīdinājuma zīmes par elektrības bīstamību, tomēr bērni un jaunieši nezin vai aizmirst elektrodrošības noteikumus un, pavadot brīvo laiku dabā, mēģina atvērt šo elektroietaišu durvis, iekļūt tajās, piemēram, spēlējot paslēpes, vai izmantot sportiskām aktivitātēm. Tāpat bērniem ir jāizskaidro, ka ir bīstami kāpt elektrolīniju balstos vai makšķerēt elektrolīniju tuvumā un sviest uz gaisvadu elektrolīniju vadiem dažādus priekšmetus.

 AS „Sadales tīkls” apkopotie dati apliecina, ka elektrodrošības noteikumi ir jāatgādina nepārtraukti, jo ik gadu bērni un pieaugušie gūst elektrotraumas, kuras izraisa neuzmanīga rīcība ikdienā, izmantojot mājsaimniecībās pieejamās elektroierīces vai neuzmanīga rīcība elektrotīkla tuvumā. 2014. gadā elektrotraumas guva 67 cilvēki, tajā skaitā 17 bērni un jaunieši līdz 18 gadu vecumam, bet šā gada deviņos mēnešos AS „Sadales tīkls” ir reģistrējusi 39 elektrotraumu gadījumus un 12 no cietušajiem ir bērni.

 Aicinām ikvienu atgādināt bērniem elektrodrošības pamatnoteikumus un brīdināt par elektrības bīstamību! Konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju un citu elektroietaišu tuvumā, lūdzam nekavējoties zvanīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam - 112, vai uz AS „Sadales tīkls” diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 80 200 404.