„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.4 °C
skaidrs laiks

CSDD ar virtuālo realitāti izaicina autovadītājus Daugavpilī

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) kampaņas SKATIES CEĻAM ACĪS! ietvaros sadarbībā ar apdrošināšanas sabiedrību ERGO un Latvijā lielāko mobilo sakaru operatoru Latvijas Mobilais Telefons (LMT) piedāvā Latvijā vēl nebijušu eksperimentu – virtuālajā realitātē pārbaudīt savas spējas skatīties uz ceļu un nepadoties kārdinājumam ieskatīties mobilajās ierīcēs.

Ikviens interesents Daugavpilī šodien, 17. decembrī, plkst. 10.0017.00 tiek aicināts ERGO Austrumu reģionālajā filiālē, Muzeja ielā, izmēģināt kampaņas SKATIES CEĻAM ACĪS! virtuālās realitātes simulāciju, kurā būs iespēja pārliecināties, kas notiek, novēršot skatienu no ceļa kaut uz mirkli.

Kampaņas laikā virtuālās realitātes stendi būs pieejami LMT klientu centros un ERGO filiālēs Latvijas lielākajās pilsētās, kā arī CSDD nodaļās. Par aktuālajām vietām un laikiem aicinām sekot arī CSDD, ERGO Latvija un LMT sociālo tīklu kontos Twitter, Facebook un draugiem.lv.

ERGO aplēses liecina, ka vismaz puse ceļu satiksmes negadījumu varētu nenotikt, ja šoferi būtu uzmanīgi un ņemtu vērā visus labas autovadīšanas prakses priekšnoteikumus, t.sk. – nenovērstos no ceļa. “Ļoti bieži iemesls ceļu satiksmes negadījumam ir no ceļa novērsta autovadītāja uzmanība, piemēram, lietojot mobilās ierīces pie stūres. Mūsdienu tehnoloģijas, protams, ir ieviesušas lieliskas iespējas ļoti ātri reaģēt uz īsziņām un pat e-pastiem ļoti ātri, tomēr, pirms steigties atbildēt, vai komentēt ierakstus sociālajos tīklos, vienmēr vērts atcerēties, ka tajā brīdī uz spēles tiek likta drošība. Pat dažas sekundes var nest būtiskas sekas, un par to pārliecināties aicinām ikvienu interesentu ERGO filiālēs Latvijā,” aicina ERGO valdes locekle Baltijas valstīs Ingrīda Ķirse.

Mobilo sakaru operatora LMT dati liecina, ka katrs otrais Latvijas iedzīvotājs aktīvi izmanto viedtālruni. Lai gan mobilais internets sniedz iespēju uzlabot dzīves kvalitāti ikdienā un palielināt konkurētspēju valstī, LMT iestājas par atbildīgu mobilo ierīču lietošanu. “Savulaik tieši LMT bija pirmais, kas aicināja lietotājus izslēgt mobilo tālruni teātrī un kino. Šoreiz vēlamies pievērst uzmanību mobilo ierīču lietošanai auto, kas apdraud gan vadītāja, gan līdzcilvēku drošību. Neviens zvans vai ziņa, kas steigšus izlasīta pie stūres, nav cilvēka dzīvības vērta. Arī īpaši svarīgās situācijās, kad nevar neatbildēt uz tālruņa zvaniem, svarīgi izvēlēties iespējami drošāko alternatīvu, piemēram, daudzveidīgās brīvroku sistēmas,” skaidro LMT prezidents Juris Binde.

Oculus Rift virtuālās realitātes brilles to lietotājam ļauj vērot trīsdimensiju attēlu pilnā 360° telpā visos virzienos. Ierīce reaģē uz lietotāja galvas kustībām, simulējot klātbūtnes efektu. Izmantojot šīs tehnoloģijas iespējas, pirmo reizi Latvijā ir izstrādāts uzmanības noturēšanas tests, kurā lietotājs var pārbaudīt savu spēju noturēt uzmanību uz ceļu un nereaģēt uz mobilās ierīces signāliem un paziņojumiem.

“Ceram, ka šī unikālā iespēja pārbaudīt savu uzmanības noturību mudinās sabiedrību, it īpaši šoferus un pasažierus, aizdomāties par mobilo ierīču lietošanas bīstamību pie auto stūres,” komentē CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Kampaņas sadarbības partneri Valsts policija, LMT, apdrošināšanas sabiedrība ERGO, Statoil Fuel & Retail un Vīna Studija. Kampaņa tiek daļēji finansēta no OCTA līdzekļiem.

Papildu informācija par kampaņu: http://ej.uz/fq6i