„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+5.0 °C
skaidrs laiks

Priesteris kokles skaņās slavē Dievu

Krāslavas Svētā Ludvika katoļu draudzes vikārs Rodions Doļa 4. februārī spēlēja kokli kopā ar folkloras kopām „Svātra” un „Dyrbyni” vakarēšanā Latviešu kultūras centrā. Viņš kokles pavadījumā atskaņo Dievu slavējošas tautasdziesmas un paša sacerētus skaņdarbus.

Priesteris Rodions kokli iemīlējis 18 gadu vecumā Viļānos. „Toreiz mums bija lūgšanu grupa, kas pulcējās pie grupas vadītājas vectētiņa. Tad pirmo reizi ieraudzīju kokli. Tā bija maza Kurzemes kokle. Viņš to bija izgrebis pats, uzskaņoja ar klūgu ermoņiku. Kad viņam palūdzu paspēlēt, opaps atskaņoja īsu meldiņu. Un es sajutu milzīgu skaņas spēku. Man šķita, ka istaba pulsē, vibrē ar visām sienām. Kokles balss bija skaidra un dzidra. Es tad pateicu, ka gribu spēlēt kokli,” priesteris atklāja „Latgales Laikam”.

Sirmgalvis piekrita mācīt Rodionu, taču jauneklis devās studiju gaitās, kas ilga 7 gadus. Viņš mācījās Rēzeknes augstskolā, tad Rīgas Garīgajā seminārā. Pa to laiku vectētiņš aizgāja mūžībā, bet kokli mantoja mazmeita, kura aizbrauca no Viļāniem. Kad Rodions studēja Rīgā pēdējo gadu, viņš atskārta, ka Viļānos dzirdētā kokles mūzika skan kaut kur dziļi sirdī, tā joprojām bija tikpat dzidra un skaista.

Visu rakstu lasiet 12. februāra numurā.