„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.4 °C
skaidrs laiks

Pieradinātie un labsirdīgie pūķi

Latgales centrālās bibliotēkas abonementā var aplūkot Jeļenas Mitinas (Borovikas) figūriņu izstādi „Kā pieradināt pūķi”.

Elegantā un trauslā Jeļena aizrāvās ar mītisku būtņu izgatavošanu 2009. gadā, turklāt viņu uz to pamudināja tieši bibliotēkas apmeklējums -- meitene sāka lasīt amerikāņu fantāzijas žanra  rakstnieces Annas  Makerfijas grāmatas. „Jau laso pirmo grāmatu, es iemīlējos varenajās un spēcīgajās būtnēs, un mani pārsteidz tas, cik daudz leģendu un darbu ir veltīts pūķiem,” saka Jeļena. Pēc tam viņa aizrāvās ar datorspēli „Travian” un, pateicoties internetam, atrada sev daudz draugu Krievijā un citās valstīs.

Pūķi vienmēr ir bijuši vieni no populārākajiem tēliem literatūrā, mākslā, kinematogrāfijā. Turklāt zinātnieki visā pasaulē joprojām strīdas, vai šīs būtnes eksistējušas patiesībā.

Septiņos gados Jeļena izgatavojusi 140 dažādu pūķu figūriņas. Tās pamatā – pašcietējoša masa un stieple, pēc tam tiek likts lietā papīrs, spalvas un citi materiāli. Jeļena ir izstrādājusi savu tehniku un ir pārliecināta, ka viņas hobijam nav analogu. „Man ir tik daudz ideju, ka pietiks katrai dienai triju gadu garumā. Ja nedēļu neesmu neko veidojusi, mani pārņem nemiers,” saka Jeļena.

Visu rakstu lasiet 24. marta numurā.