„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.0 °C
neliels sniegs

Diriģents un pulkvežleitnants Dainis Vuškāns no Ilūkstes

Domājot par novadniekiem, ar kuriem lepoties, ilūkstieši bieži piemin arī Daini Vuškānu, Ilūkstes 1. vidusskolas un mūzikas skolas absolventu. Viņš jau 25 gadus ir Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) galvenais diriģents ar pulkvežleitnanta uzplečiem. 

Dainis Vuškāns atzīst, ka, pateicoties Ilūkstei, ar mūziku ir uz „tu”: „Ilūkstes mūzikas skolā mācījos spēlēt akordeonu, vēlāk pārgāju uz trompetes klasi. Mūzika bija mani nobūrusi tiktāl, ka es savam tētim iemācīju spēlēt akordeonu.”Lai arī Ilūkste bijusi talantīgu sportistu kalve, Dainim Vuškānam saistošāka šķitusi mūzika, un šejienes pedagogu dotā mūzikas mīlestība viņu tagad pavadot katru dienu.

Pabeidzis Daugavpils mūzikas vidusskolu, skolotāja Henrika Slavinska pārliecināts, Dainis aizbraucis uz Maskavu, kur absolvējis Maskavas Valsts konservatorijas militāro orķestru diriģentu fakultāti. Vēlāk kā diriģents dienējis 11. armijas orķestrī Kaļiņingradā.

Kad 1990. gadā Latvija atguva neatkarību, atgriezies Latvijā. Viņu uzaicināja dibināt NBS orķestri. Atsaucība bijusi ļoti liela, tāpēc orķestris izveidojās īsā laikā. 1997. gadā viņš absolvēja maģistrantūru pūšamo instrumentu orķestru diriģēšanas klasē pie docenta Imanta Rešņa Latvijas Mūzikas akadēmijā. Šoruden viesojies Nīderlandes starptautiskajā militāro orķestru festivālā, apmeklējis Lietuvas Bruņoto spēku orķestra  jubilejas koncertu. Lietuvas kolēģi šogad svin tādu pašu jubileju kā mūsu orķestris. Diriģents atzīst, ka tā tiekot gūta ļoti vērtīga pieredze, kas ļauj saprast, kādā virzienā attīstās militārā mūzika un kādi varētu būt nākotnes radošie meklējumi.

Visu rakstu lasiet 30. decembra numurā.