„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Šmakovka var kļūt par reģiona zīmolu

Sergejs Kuzņecovs

Pēc vairāk nekā piecpadsmit gadus ilgas pamestības, bijušās pienotavas ēkā Malnavas nomalē atkal tiek ieviesta kārtība, bet pirms gada tur tika atklāts Šmakovkas muzejs. Taču šī pasākuma organizators Jānis Krivtežs nedomā pie tā apstāties.

Aptuveni pēc mēneša, kad būs nokārtotas birokrātiskās procedūras, sāks darboties muzeja „sirds” – 800 litru tilpuma destilēšanas aparāts, kurš ražos produktu „Latgales šmakovka”.

Jāņa galvenais mērķis – izveidot ražotni ar pievienoto vērtību un vismaz pāris darba vietas. „Jābūt taču ražošanas alternatīvai lauku apvidū, bet, izņemot zemnieku saimniecības, neko citu nevar pasākt,” uzskata J. Krivtežs, „gribas ražot labu produktu, vēl jo vairāk tāpēc, ka savas izejvielas – graudu – pietiek. Savukārt sezonas laikā ir plūmes, āboli un citi augļi.”

Lai cik banāli tas arī izklausās, bet tieši patriotisku jūtu vadīts J. Krivtežs nolēma oficiāli uzsākt  pašbrūvētā ražošanu: „Esmu uzaudzis Malnavā un pastāvīgi redzu, kā aizbrauc jaunatne. Beidzamajos trīsdesmit gados maz ir tādu, kas būtu kaut ko izveidojis. Arī es aizbraucu uz Rīgu mācīties, bet tomēr nolēmu atgriezties un izveidot vietējo ražotni. Šmakovku var pārdot arī tāpēc, lai cilvēki par to nevis vienkārši runātu, bet varētu likumīgi nobaudīt, iegādāties, piedāvāt saviem klientiem un viesiem, kuri atbrauc uz Latgali.”

 Tas ir interesanti

Latgalē ir četri šmakovkas muzeji, ikviens no tiem ir savdabīgs un atšķiras no pārējiem:

  • Šmakovkas muzejs Daugavpilī;
  • Šmakovkas muzejs Malnavā (Kārsavas novads);
  • Kandžas muzejs Kaunatas pagastā (Rēzeknes novads);
  • Šmakovkas muzejs Gaigalavā (Rēzeknes novads).

Visu rakstu lasiet avīzes „Latgales Laiks” 22. jūnija numurā.

Komentāri

22.06.2017 21:35
Olabuoba
Šmakovka - Latgales zīmols? Ar kādām peles smadzenēm tie t.s. tūrisma menedžeri domā, nosaucot samogonku par novada zīmolu? Nosauciet man tautas dziesmas, folkloras avotus, kurās ir minēta jūsu kultivētā "šmakouka". Vai jūs maz zināt, kas šis vārds nav latgaļu valodas vārds, bet gan tīrs polonisms! Tautas dziesmas un ticējumi gan vēsta par alu, nevis šmakouku. Un kronis visam, pritams, Daugavpils, kur Vienības namā !!!! ierīkoja alkohola propagandas perēkli. Izcilā Latgales sab.darbinieka un grāmatizdevēja Vladislava Luoča piemineklim Daugavpilī vietu ne pilsētas dome, ne katoļu baznīca neatrada (vai negribēja savstarpēo ambīciju dēļ) atrast, bet šmakovkai vietu atrada 1. republikas laika kultūrvēsturiskajā simbolā - Vienības namā! Tālāk nav kur!