„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Malta „maļ” jau 80 gadus

8. jūlijā Rēzeknes novada Malta svinēs 80 gadu jubileju, lai gan tās vēsture mērāma vairākos gadu simtos. Tāpat kā daudzas apdzīvotas vietas Latgalē, Malta izveidojās, pateicoties pasta ceļa Pēterburga—Varšava būvniecībai XIX gadsimta pirmajā pusē.

1861. gadā, vienlaikus ar dzelzceļa līnijas celtniecību, tuvumā tika uzbūvēta Antonopoles stacija. 1933. gadā Borovajas miestam (ciema vecais nosaukums) tika piešķirts biezi apdzīvotas vietas statuss, bet jau 1937. gadā to pārdēvēja par Maltu.

Vēl joprojām nav vienota viedokļa par to, kā radies ciema nosaukums. Kā vēsta kāda leģenda, „Malta” cēlusies no latviešu vārda „malt”, jo apkaimē dzīvoja daudz dzirnavnieku. Savukārt cita versija liecina, ka senos laikos šeit apmetās cilvēki – pasaulē vecākā Romas katoļu baznīcas Maltas ordeņa pārstāvji. Laikam ritot, ordeņa bruņinieku pēcteči, kuriem bija cits uzvārds, kļuva par „maltiešiem”, vēlāk šādi nosauca vietējo upīti, nelielu viensētu un arī lielu ciemu.

Visu rakstu lasiet 7. jūlija numurā.