„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.6 °C
skaidrs laiks

Āfrikas cūku mēra dēļ „Latgales bekons” likvidēja 6000 cūku

pexels.com

 

Brīvdienās AS „Latgales bekons” cūku novietnē tika konstatēts Āfrikas cūku mēris (ĀCM). Jāpiebilst, ka uzņēmums ir lielākais cūkgaļas ražotājs Latgalē. Tā kā uzņēmums nenodarbojās ar gaļas iepirkšanu, bet audzēja cūkas patstāvīgi, šeit nācās masveidā likvidēt cūkas.

Beidzamajos gados „Latgales bekons” pastāvīgi sekoja savas saimniecības biodrošību un mudināja to darīt citus ražotājus. Taču tas nepasargāja uzņēmumu no ĀCM infekcijas. Pagājušās nedēļas sākumā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatēja ĀCM uzliesmojumu nelielā saimniecībā Aglonas novadā. Kaut kādā veidā vīruss izplatījās līdz Višķu pagasta Luknai, kur atrodas uzņēmums „Latgales bekons”. Āfrikas cūku mēris Latgalē atklāts arī gandrīz 700 mežacūkām.

Noteikta karantīna -- aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap slimības skarto saimniecību. Īpaša uzmanība tiek pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai.

Pašlaik ražotāji atsakās no komentāriem. Taču jau ir zināms, ka pēc Pārtikas un veterinārā dienesta slēdziena uzņēmums varētu saņemt valsts kompensāciju.

Kā informē portāls firmas.lv, "Latgales bekons" pagājušajā gadā strādāja ar 1,676 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 14% mazāks nekā gadu iepriekš. Savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās vairāk nekā četras reizes un bija 74 245 eiro. Uzņēmumā pērn strādājuši 69 darbinieki. Viņu turpmākais liktenis pagaidām nav zināms, bet, kā teica Daugavpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Arvīds Kucins un Višķu pagasta pārvaldes vadītājs Jānis Proms, par tūlītēju atlaišanu pagaidām nav runas.

„Latgales Laiks” sekos notikumiem AS „Latgales bekons”.