„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.2 °C
skaidrs laiks

Lielā Stropu ezera peldvietās ūdens kvalitāte ir izcila

Egita Terēze Jonāne

"LL" lasitāji vaicā par to, cik reizes šovasar tika pārbaudīta ūdens kvalitāte Lielā Stropu ezera pludmalēs. Ar šo jautajumu redkacija bija vērsusies pie Sabiedrības veselības uzraudzības nodaļas vides veselības analītiķes Daina Sudraba-Livčānes.

Veselības inspekcija peldsezonas laikā veic ūdens kvalitātes pārbaudes reizi mēnesī, bet papildus arī Daugavpils pilsētas pašvaldība par saviem līdzekļiem pasūta peldūdens laboratoriskos izmeklējumus divās Lielā stropu ezera peldvietās -- „Stropu vilnis” un pilsētas centrālajā peldvietā. Vērtējot ūdens kvalitāti pēc visiem mērījumu datiem pēdējos 4 gados, abās Lielā stropu ezera peldvietās ūdens kvalitāte atbilst izcilas kvalitātes rādītājiem, kas norāda, ka ezera peldvietās nav būtiska piesārņojuma riska.

Inspekcija nav novērojusi, ka siltā laikā ūdens kvalitāte pasliktinātos. Taču pirms jebkuras peldēšanās aicinām peldvietas apmeklētājus pārliecināties par ūdens kvalitāti, novērtējot pludmali arī vizuāli. Jāpievērš uzmanība ūdens caurspīdībai, smaržai, krāsai, vai nav redzamas virsmas aktīvās vielas (noturīgas putas), peldoši un citi atkritumi ūdenī, naftas produkti, fitoplanktona aļģu (zilaļģu) masveida savairošanās jeb ūdens ziedēšana. Ja peldvietā novērojamas kādas kvalitātes neatbilstības, lūdzam par tām ziņot Veselības inspekcijai, aizpildot anketu mājas lapā www.vi.gov.lv sadaļā "Vides veselība"/ "Peldūdens"/ "Iedzīvotāju līdzdalība peldūdens kvalitātes novērojumos".

Visi oficiālo peldvietu ūdens kvalitātes izmeklējumu rezultāti ir pieejami Veselības inspekcijas mājas lapā.