„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
apmācies

Neaizstājamais palīgs – asistents

freeimages.com

Daugavpils Sociālais dienests aicina iedzīvotājus pieteikties par asistentiem cilvēkiem ar invaliditāti. Cilvēki, kuri varētu kļūt par neaizstājamiem palīgiem, pilsētā ir ļoti vajadzīgi. Asistentu pakalpojumus apmaksā valsts, bet Sociālais dienests koordinē viņu darbu.

Sociālais dienests Daugavpilī asistenta pakalpojumu piedāvā no 2013. gada 1. janvāra. Uz to var pretendēt I un II grupas invalīdi, kā arī bērni ar invaliditāti vecumā no 5 līdz 18 gadiem.

Asistenta pakalpojumu ir tiesīga sniegt fiziska persona, kurai ir darba vai personiskā pieredze saskarsmē ar personu ar invaliditāti, kā arī juridiska persona, kura spēj nodrošināt, ka pakalpojumu sniedz asistenti. Viens cilvēks var sniegt asistenta pakalpojumu vairākām personām ar invaliditāti, nepārsniedzot 40 stundas nedēļā.

Lai saņemtu asistenta pakalpojumu, persona vai tās likumiskais pārstāvis sociālajā dienestā iesniedz rakstisku iesniegumu par asistenta pakalpojuma piešķiršanu, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas (VDEĀK) atzinumu par asistenta pakalpojuma nepieciešamību ārpus mājokļa, ja asistenta pakalpojumu pieprasa persona, vecāka par 18 gadiem. Tāpat nepieciešams institūcijas apliecinājums par personas dalību pasākumos, kuru apmeklējumam nepieciešams asistenta pakalpojums (minēto apliecinājumu izsniegusi attiecīgā institūcija, kura organizē attiecīgos pasākumus ārpus mājokļa) utt. Piemēram, tas var būt aktīvs darbs biedrībā, sporta nodarbības,  piedalīšanās pašdarbības kolektīvos, ārpusskolas pasākumi bērniem. Vajadzīgs arī darba devēja vai izglītības iestādes apliecinājums, ka cilvēks jāpavada ceļā uz darbu vai mācībām, dienas aprūpes centru utt.