„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.7 °C
skaidrs laiks

Daugavpils lidostas atjaunošanas projekts iesaldēts

Aleksandrs Rube

Daugavpils lidostas atjaunošanas un attīstības tēma figurēja gandrīz visu partiju priekšvēlēšanu aģitācijā. Pēc diviem mēnešiem pilsētas domes vadība paziņoja – naudas lidostas atjaunošanai nav, jauns direktors netiks iecelts, savukārt projekts tiks uz laiku iesaldēts.

Kredīti, krūmi un ķīnieši

Lūk, šī jautājuma risināšanas vēsture: 2006. gadā pilsēta par 1,5 miljoniem eiro iegādājās Locikos zemes gabalu vairāk nekā 200 ha platībā ar lidlauku un būvēm. Šim mērķim tika ņemts kredīts, kuru pašvaldība apņēmās nomaksāt 15 gadu laikā. Gada laikā lidosta izgāja sertifikāciju darbam ar vispārējo aviāciju mediķu un ugunsdzēsēju helikopteri, amatieru lidmašīnas un citi vieglie lidaparāti. Lidosta vairākus gadus veiksmīgi funkcionēja šī sertifikāta ietvaros, taču vēlāk tika pamesta novārtā.

Tagad pacelšanās un piezemēšanās joslas aizaugušas ar zāli un krūmiem, ēkas pamestas, teritorijā klīst savvaļas dzīvnieki. Vai lidostu šādā izskatā drīkst piedāvāt ārvalstu investoriem, par ko pirms vēlēšanām tik daudz runāja kandidāti? Piemēram, pašreizējais domes priekšsēdētāja vietnieks Rihards Eigims vairākkārt runāja par Ķīnas investoriem, bet tagad viņš par tiem vairs neieminas. „Diemžēl Daugavpils ir zaudējusi iespēju piesaistīt Eiropas finansējumu,” konstatē R. Eigims, „mums joprojām jāmaksā lielais parāds par zemi, kas kopā ar valdes locekļa un grāmatveža darba algu pilsētai izmaksā 140 000 eiro gadā.”

Visu rakstu lasiet 18.augusta numurā.